Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A svéd miniszterelnök újabb katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának


Magdalena Andersson ukrajnai látogatásán Kijevben 2022. július 4-én
Magdalena Andersson ukrajnai látogatásán Kijevben 2022. július 4-én

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök hétfőn közölte, hogy Svédország további ötszázmillió korona (47 millió euró) katonai segítséget nyújt Ukrajnának, hogy meg tudja védeni magát az orosz inváziótól.

Andersson Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után újságíróknak azt mondta, hogy kormánya összesen egymilliárd koronás kiegészítő segélycsomagot nyújt Ukrajnának, amely katonai és polgári támogatást egyaránt tartalmaz.

Kuleba arra kérte Svédországot, hogy lássa el az országot fegyverekkel, köztük tarackokkal és lőszerekkel. „Amíg a háború folytatódik, további fegyvereket fogunk kérni” – mondta Kuleba újságíróknak.

„Minden euró, minden golyó, minden lőszer számít.”

A svéd miniszterelnök nem árult el részleteket a katonai csomagról, de azt mondta, hogy hasonló lesz a korábbi segélyekhez, amelyek páncéltörő fegyvereket, egyéni védőfelszereléseket és aknamentesítő eszközöket tartalmaztak.

„Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg a háború tart” – mondta Andersson.

A csomag polgári része ukrán búza vásárlását foglalja magában, amelyet élelmiszerhiánnyal küzdő országoknak továbbítanak, segítve ezzel az ukrán gazdaság fellendítését is.

Hétfőn az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetének egy csoportja elindult az ukrajnai Zaporizzsja Atomerőműbe. Attól tartanak, hogy a közelben folyó ágyúzások radioaktív szivárgáshoz vezethetnek.

Kuleba azt mondta, Oroszország az egész világot nukleáris balesetnek teszi ki. „Mindannyiunknak egységesen követelnünk kell egyvalamit: Oroszország kivonását a zaporizzsjai atomerőműből” – mondta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG