Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Szabad Európát elzavarnák Oroszországból, felszólalt az amerikai külügy


Antony Blinken, az USA külügyminisztere tart sajtótájékoztatót 2021. április 5-én
Antony Blinken, az USA külügyminisztere tart sajtótájékoztatót 2021. április 5-én

Az Egyesült Államok külügyminisztere is felszólalt az ellen, hogy szabályozási eszközökkel próbálja az orosz állam ellehetetleníteni a Szabad Európa független, helyi szerkesztőségét.

Antony Blinken, az USA külügyminisztere aggodalmát fejezte ki az ügyben, hogy Oroszország megpróbálja korlátozni és elhallgattatni a Szabad Európa orosz részlegét.

Ez a „külföldi ügynököket” címkéző törvényeik kapcsán aktuális, aminek részeként például az internetet vagy a civil szervezetek működését is korlátozhatja az orosz állam. Alább részletesebben is olvashat a törvényről.

A Roszkomnadzor ugyanis az elmúlt hónapokban összesen már több mint egymillió dollárra bírságolta a Szabad Európa orosz szolgálatát, amiért nem feleltek meg a „külföldi ügynök”-törvénynek. Úgy találták ugyanis, hogy a Szabad Európa eddig nagyjából 400 esetben sértette meg ezt a törvényt az utóbbi időkben. A Roszkomnadzor a helyi médiafelügyelet, működése hasonló mint Magyarországon az NMHH-é.

Azok közül a médiaszereplők közül, akik fizikailag is jelen vannak Oroszországban, kizárólag a Szabad Európát bírságolták meg a törvényre hivatkozva. A Szabad Európa újságírói ellen pedig a törvény alapján büntetőpereket indíthat az állam.

Az egyre növekvő bírságok pedig az országon kívülre szoríthatják a Szabad Európa orosz részlegét. Médiaipari megfigyelő szervezetek szerint ez is a törvény célja: a hetente 6,7 millió oroszt elérő Szabad Európa kiszorítása az országból.

Többek közt arra kényszerítené a törvény azokat a médiaszereplőket, akik külföldről is pénzt kapnak, hogy az Oroszországon belüli tartalmaikat lássák el a „külföldi ügynök” felirattal. Egy cikknél ennek például kétszer olyan nagynak kellene lennie, mint a cikk címe. Egy videónál legalább a videó ötödét el kellene takarnia, legalább 15 másodpercig.

Szabad sajtó nélkül nincs demokrácia

Az amerikai külügyminiszter április 6-án találkozott Kelu Chaóval, az USAGM jelenlegi vezetőjével, ezután adtak ki közös nyilatkozatot. A beszélgetésük témája a szabad sajtó kitüntetett szerepe volt a demokratikus alapelvek megőrzésében és terjesztésében.

USAGM
Az USAGM (United States Agency for Global Media) egy független, nonprofit amerikai intézmény, ezen keresztül biztosítja az Egyesült Államok kongresszusa például a Szabad Európa finanszírozását is 23 országban. A Szabad Európa szerkesztői függetlenségét külön törvények védik, többek közt az USAGM beleszólásától is. Ha bővebben is érdekli a küldetésünk, a finanszírozásunk vagy a Szabad Európa szerkesztői függetlenségének garanciái, akkor itt bővebben olvashat róla. Az USAGM-hez tartozik a Szabad Európa/Szabadság Rádió (RFE/RL), a Szabad Ázsia Rádió (RFA), az Amerika Hangja (VOA), a közel-keleti Middle East Broadcasting Network (MBN) és a kubai Office of Cuba Broadcasting (OCB).

Antony Blinken a megbeszélés után arról tweetelt, hogy tartalmas volt a beszélgetés, és mindketten aggódnak az orosz lépések miatt.

Kelu Chao az USAGM részéről üdvözölte, hogy a külügyminiszter szerint is az orosz lakosság ellen dolgozik a helyi kormány akkor, amikor a független szerkesztőségeket el akarja hallgattatni.

Az orosz „külföldi ügynök”-törvényt 2012-ben vezették be, azóta többször módosították és bővítették. A Szabad Európa 2017-ben került fel erre a „külföldi ügynök”-listára, az Amerika Hangjával közösen működtetett Current Time orosz nyelvű hírszolgáltatásával együtt.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG