Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szemben álló felek a gázai tűzszünet meghosszabbításán dolgoznak


Szabadon engedett túszok Izraelben 2023. november 26-án
Szabadon engedett túszok Izraelben 2023. november 26-án

Izrael és a Hamász is hajlik az ideiglenes fegyvernyugvás meghosszabbítására, amelynek keretében a nap folyamán tizenegy újabb túsz szabadulhat a terrorszervezet fogságából.

A Gázai övezetet uraló iszlamisták harminckilenc embert engedtek szabadon az előző pénteken életbe lépett tűzszünet első három napján. Izrael vasárnap este megkapta az egyezmény jelenlegi állása szerint utolsó napján kiszabaduló tizenegy túsz névsorát, a hatóságok értesítették az elraboltak családtagjait arról, hogy rajta vannak-e a listán.

Noha az eddig kiszabadult túszok többsége fizikailag jól van, volt olyan, akit életveszélyes állapotban kórházba kellett szállítani.

Ehhez kapcsolódóan: Az ötből három magyar túszt elengedett a Hamász

„Visszahoztuk az elraboltak újabb csoportját, gyerekeket és nőket. Szívünk mélyéig meghatódunk, az egész nemzet, amikor láthatjuk a családok újraegyesítését” – jelentette ki Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök.

Még közel 180 túsz van az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamász fogságában, köztük gyerekek, nők, idősek a Gáza melletti településekről, valamint fiatal férfiak és nők is, akiket egy zenei fesztiválról hurcoltak el, vagy katonaként szolgáltak a támadás idején elfoglalt laktanyákban.

Ehhez kapcsolódóan: Egy magyar túsz felesége: „Terroristák ébresztették a kétéves kislányomat, aztán elvitték a férjemet”

A megállapodás értelmében 150 palesztin rab szabadul izraeli börtönökből, cserébe a Hamász elenged összesen ötven nőt és gyereket. Az átadott palesztin foglyok többsége enyhébb bűncselekmény miatt került rács mögé, például mert kövekkel dobálta a biztonsági erőket különböző összecsapások során.

Az amerikai, egyiptomi és katari közvetítéssel tető alá hozott megegyezés nyomán péntek reggel 7-kor elhallgattak a fegyverek, ami bizonyos megkönnyebbülést jelent a már több mint egy hónapja hevesen bombázott Gázai övezet nagyjából 2,3 millió lakosának.

A zsidó állam közölte, hogy a fegyverszünet a megállapodásban szereplő négy nap után is folytatódhat, egészen addig, amíg az iszlamisták legalább tíz túszt szabadon engednek naponta.

„A Hamász a tűzszünet meghosszabbítására törekszik a négynapos határidőn túl, ehhez erőfeszítéseket tesz a szabadon engedendő túszok számával” – írta a csoport Telegramon. Egy palesztin forrás úgy vélekedett, hogy a szabadon bocsátások második hulláma akár száz túszt is érinthet ą hónap végéig.

Az egyezség lehetővé teszi a humanitárius segélyek bejuttatását az ostromlott övezetbe. Napi kétszáz teherautó érkezhet, köztük négy üzemanyag-szállító. Emellett Izrael ez idő alatt nem folytathat légi eszközökkel megfigyelést Gáza déli részén, és az északi területeken is csak napi hat órában.

Mindkét fél leszögezte, hogy a fegyverszünet vége után folytatja a harcot. Ezt Benjámin Netanjáhú is megerősítette, mondván, addig fog folytatódni a háború, amíg „el nem érik minden céljukat”, beleértve a Hamász megsemmisítését és mindegyik túsz kiszabadítását.

Izrael azután indította meg háborúját, hogy a Hamász fegyveresei a határkerítésen áttörve október 7-én 1200 embert megöltek, és mintegy 240 túszt ejtettek.

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma mára meghaladja a 13.300-at, nagyjából hatezer embert eltűntként tartanak számon. A helyi egészségügyi minisztérium jelentései nem tesznek különbséget a civilek és a fegyveresek között, ugyanakkor a tárca azt állítja, hogy az többségük nő és kiskorú.

Izraeli tájékoztatás szerint több ezer Hamász-harcossal végeztek, bár nem mutattak be bizonyítékokat erre vonatkozóan.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG