Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szerbeknél indul a Szputnyik gyártása, itthon újabb 26 emberéletet követelt a vírus


A diákok hőmérsékletét mérik a bagaméri iskolában 2020. szeptember 29-én
A diákok hőmérsékletét mérik a bagaméri iskolában 2020. szeptember 29-én

A legfrissebb járványügyi adatokat a miniszterelnök ismertette a Kossuth rádióban. Orbán Viktor azt mondta, hogy az elmúlt 24 órában 26 ember életét követelte a koronavírus okozta betegség, a fertőzöttek száma 269-el nőtt csütörtök óta.

Az aktív fertőzöttek száma 64 648. Kórházban 702 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen. Csütörtökön 11 588 első oltást és 81 952 második oltást adtak be itthon. A magyar népesség 54 százaléka kapott már legalább egy oltást, 38 százaléka pedig a másodikat is.

A miniszterelnök a Kossuth rádióban bejelentette, hogy a tömeges oltásról a készenléti oltásra áll át az ország napokon belül. Kijelölnek néhány oltóhelyet, oda kell majd mennie annak, aki vakcinát akar.

Orbán Viktor azt mondta, hogy eddig mintegy 2,5 millióan nem regisztráltak Magyarországon az oltásra.

A szerbeknél indul az orosz vakcina gyártása

Nenad Popovic innovációért és technológiai fejlesztésért felelős miniszter bejelentette, hogy megkezdik a Szputnyik V gyártását az országban. Az orosz koronavírus elleni vakcinát kifejlesztő és forgalmazó Gamaleja Intézet a Twitter-oldalán arról számolt be, hogy az oltószerből januárban az elsők között rendelő Argentína előrehaladott tárgyalásokat folytat a vakcina ottani gyártásáról, de Katar és Bahrein is érdeklődik.

Mint arról korábban a a Szabad Európa is beszámolt, Bajorország április elején 2,5 millió adag Szputnyik V koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag megvásárlásáról kötött előszerződést, amint az orosz oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség is (EMA) jóváhagyja. Korábban Ausztria írt alá hasonló szerződést az oroszokkal.

Markus Söder, a bajor tartomány miniszterelnöke április 7-én azt is bejelentette, hogy Bajorország tárgyal egy olyan gyárról, amely Szputnyik vakcinát gyártana a bajor Illertissen városában. Klaus Holetschek bajor egészségügyi miniszter szerint az illertisseni gyártás akár már idén elindulhatna.

XS
SM
MD
LG