Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz vakcinát venne, sőt, akár gyártana is Bajorország


HEALTH-CORONAVIRUS/BRAZIL-VACCINE
HEALTH-CORONAVIRUS/BRAZIL-VACCINE

Az előszerződés 2,5 millió adag Szputnyik V koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag megvásárlásáról szól, amint az orosz oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség is (EMA) jóváhagyja. Korábban Ausztria írt alá hasonló szerződést az oroszokkal.

Markus Söder, a bajor tartomány miniszterelnöke április 7-én jelentette be, hogy Bajorország előszerződést írt alá a Szputnyik V megvásárlásáról, és Bajorország tárgyal egy olyan gyárról, amely Szputnyik vakcinát gyártana a bajor Illertissen városában.

Klaus Holetschek bajor egészségügyi miniszter szerint az illertisseni gyártás akár már idén elindulhatna. A miniszter nagyon hatékonynak nevezte az orosz vakcinát.

Az euronews beszámolója szerint az orosz gyógyszergyártó óriás, az R-Pharm leányvállalatának van egy gyártósora Illertissenben, ezért lenne lehetséges ott a vakcina gyártása is. Markus Söder egyébként már márciusban felkérte az EMA-t, hogy gyorsítsa fel a Szputnyik jóváhagyási folyamatát.

Jelenleg Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amelyben oltanak a Szputnyikkal, amelyből ide több mint egymillió érkezett eddig. Közben Ausztria és Szlovákia is jelezte, hogy venne az oltóanyagból. Utóbbiban kormányválsághoz vezetett a vakcinaügy.

Oroszországban vizsgálódnak az EMA szakemberei

Az EMA jelenleg felülvizsgálja a Szputnyik V. engedélyeztetését. Az EMA szakértői várhatóan még ebben a hónapban Oroszországba utaznak, hogy megvizsgálják a vakcina gyártását és tárolását.


Oroszország tavaly augusztusban hagyta jóvá a Szputnyikot, így ez az oltás volt az első engedélyezett Covid-19 elleni vakcina. Azonban a klinikai kísérleti vizsgálatok a jóváhagyás előtt még nem zárultak le.

Az EMA felülvizsgálja majd a klinikai tesztelést és azt is, hogy követték-e a „jó klinikai gyakorlatokat" – számolt be a folyamatról a Financial Times az EMA protokollját ismerő névtelen forrásokra hivatkozva. Az informátorok szerint etikai aggályok merültek fel a Szputnyik V tesztelésével kapcsolatban.

Németországban a kormány sok bírálatot kapott a vakcinabeszerzési problémák miatt és azért, mert egyesek szerint későn kezdték meg a lakosság oltását. Így a múlt hónapban bejelentették, hogy készek akár az orosz vakcinát is alkalmazni, amint azt az EMA jóváhagyja.


Készült az AFP, a dpa, az euronews és a TASS tudósításai alapján.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG