Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szlovák elnök ellenez egy új katonai segélycsomagot Ukrajnának


Zuzana Čaputová felhatalmazza Robert Ficót, az előrehozott parlamenti választások győztesét a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére. Pozsony, 2023. október 2.
Zuzana Čaputová felhatalmazza Robert Ficót, az előrehozott parlamenti választások győztesét a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére. Pozsony, 2023. október 2.

Zuzana Čaputová szlovák államfő közölte, hogy ellenez egy újabb katonai segélycsomagot az Oroszország agressziója ellen harcoló ukrán fegyveres erőknek.

Čaputová október 5-én beszélt erről, és azzal érvelt, hogy tiszteletben kell tartani a múlt hétvégi szlovákiai parlamenti választások eredményét, amelyen Robert Fico oroszbarát baloldali politikus pártja végzett az első helyen.

Fico kampányidőszakban alkalmazott retorikája Magyarországhoz közelítette Szlovákiát, megkérdőjelezve az Európai Unión belüli konszenzust az ukrajnai háború megítélésében.

Ehhez kapcsolódóan: A szlovák választás eredménye az Ukrajna-fáradtság első valódi politikai megnyilvánulása

Čaputová korábban többször is kijelentette, hogy Ukrajnának segítségre van szüksége, és bírálta Oroszországot az ukrajnai invázió miatt.

Közben a leköszönő szlovák miniszterelnök Granadában, az európai csúcson azt mondta: a következő kormányra hagyja az ukrán katonai segély kérdését.

Ódor Lajos a TASR hírügynökség szerint kijelentette: „Hiszem, hogy olyan kormány alakul, amely Európa-párti lesz, és továbbra is segíti Ukrajnát”, ám úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem küldenek több katonai segélyt Kijevnek.

„Az, hogy milyen formában biztosít támogatást, a kormányon múlik, de nem hiszem, hogy legalábbis a segélyek kereskedelmi részét bárki leállítaná” – mondta, hozzátéve, hogy nem mérlegelték a magáncégek fegyverszállításának leállítását.

A szeptember 30-án harmadszor megválasztott baloldali miniszterelnök, Robert Fico pártja, a Smer-SSD kampányában ígéretet tett a katonai segélyek leállítására. A következő hetekben koalíciós partnereket keres a kormányalakításhoz.

Mielőtt tavaly szétesett volna, az ország előző jobbközép kormánya Ukrajna elkötelezett támogatója volt, és különféle katonai felszereléseket szállított Kijevnek, köztük harcjárműveket, valamint SZ–300-as légvédelmi rendszert és MiG–29-es repülőgépeket.

Ódor technokrata kormánya továbbra is segítette Ukrajnát, amellyel Szlovákiának közös határa van.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor Ficóról: Egy hazafival mindig jó együtt dolgozni

Külföldi diplomaták és elemzők szerint Fico ígérete, hogy a szlovák hadsereg saját készleteiből nem szállít többet Ukrajnának, aligha jelent sokat, miután a hadsereg már majdnem mindent átadott, amit tudott, legfeljebb némi lőszerről lehetne szó.

Fico az Ukrajnának nyújtandó humanitárius és újjáépítési segélyt támogatta, az állam által biztosított katonai segélyre mondott nemet. A béketárgyalásokat részesíti előnyben, hasonlóan Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz. Ukrajna és nyugati szövetségesei ezt elutasítják, szerintük csak bátorítaná Oroszországot.

Készült a Hospodářské noviny és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG