Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szlovák kormányfő próbálja egyben tartani kormányát, miután gazdasági minisztere lemondott


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (jobbra) és Eduard Heger szlovák miniszterelnök találkozója Kijevben 2022. április 8-án
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (jobbra) és Eduard Heger szlovák miniszterelnök találkozója Kijevben 2022. április 8-án

Eduard Heger szlovák miniszterelnök szerdán azzal igyekezett enyhíteni a koalíciós vitát, amely kormánya parlamenti többségét fenyegeti, hogy felajánlotta pénzügyminisztere leváltását, ha a parlament elfogadja az infláció és az energiaválság megoldását célzó intézkedéseket.

Kisebbik koalíciós partnere, a liberális SaS párt július óta Igor Matovič (OLANO) pénzügyminiszter leváltását próbálja elérni, és azzal fenyegetőzött, hogy kilép a koalícióból, ha a volt miniszterelnök nem távozik augusztus végéig.

Heger (OLANO) szerint Matovič, aki összetűzésbe került Richard Sulík SaS-vezérrel, akkor távozhat a kormányból, ha elfogadják az OLANO által javasolt gazdasági lépéseket.

Sulík válaszul azt mondta, hogy kész tárgyalni az intézkedésekről, de csak akkor, ha Matovič távozik a kormányból.

„Követelésünk teljesítését kérjük, és ez Igor Matovič távozását jelenti” – mondta Sulík.

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerdán reggel benyújtotta lemondását, de arra kérte pártja többi miniszterét, hogy várjanak hétfőig.

Ez időt ad a további tárgyalásokra, mivel Heger igyekszik elkerülni a kormány parlamenti többségének elvesztését, ami bekövetkezne, ha a SaS kilépne a koalícióból, az előrehozott választások veszélye ugyanakkor még távolinak tűnik.

„Javaslatot terjesztettünk elő nagyon konkrét intézkedésekkel az emberek megsegítésére (…) amelyet a SaS elé terjesztünk” – mondta Heger egy sajtótájékoztatón.

„Azért mutatjuk be a javaslatot számukra, mert szilárd koalícióra van szükségünk, és arra, hogy a kormány és a parlament jóváhagyja. Ha ezeket az intézkedéseket jóváhagyják, Igor Matovič elfogadja Richard Sulik követelését, és távozik a posztjáról” – fogalmazott.

A politikai viszály a kormányon belül nehéz időszakban alakult ki Szlovákiában, amely fokozza a szomszédos Ukrajna támogatását az orosz invázióval szemben, és küzd az orosz gázszállítások csökkenése miatt kialakult európai energiaválság hatásaival.

A kormány bukása és az előrehozott választás azonban továbbra sem valószínű, mert túl sok ideig tartana a parlament feloszlatásához és az új választás kiírásához szükséges törvények elfogadása. A következő választást 2024 februárjára tervezik.

Sulík, a Sas vezetője gyakran vitázott Matovičcsal, aki az OLANO elnöke. Matovič korábban miniszterelnök is volt, mielőtt Hegerrel cserélt, hogy véget vessen a tavalyi koalíciós válságnak, amikor a koalíciós partnereket meglepve orosz gyártmányú koronavírus elleni védőoltást vásárolt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG