Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szlovákiai Szputnyik-ügy: előkerült a magyar kártya


Szlovákiában is kinyitottak az üzletek
Szlovákiában is kinyitottak az üzletek

A szlovák kormányválság Budapestre is begyűrűzött, miután az orosz vakcináról tartott szlovák-magyar egyeztetésre nem hívták meg a budapesti szlovák nagykövetség képviselőjét. Politikai diagnózis Pozsonyból: hogyan keveredtek a magyarok a Szputnyik-ügy vesztesei közé.

Ahogy arról beszámoltunk, Igor Matovič (OĽaNO) korábbi szlovák miniszterelnök, aki most a pozsonyi pénzügyminisztériumot vezeti, április 8-án először Moszkvában járt, hogy a Szputnyik V vakcináról tárgyaljon, másnap pedig Budapestre látogatott, hogy az orosz vakcina szlovákiai engedélyezéséhez a magyar kormány segítségét kérje. Orbán Viktor magyar kormányfő és Szijjártó Péter külügyminiszter segítséget is ígért az orosz oltóanyag bevizsgálásához.

Igor Matovič
Igor Matovič

Matovičot a budapesti útjára elkísérte az OĽaNO parlamenti frakciójának egyik tagja, a magyar nemzetiségű Gyimesi György, aki látszólag egyfajta összekötőként működött a magyar kormány és a szlovák pénzügyminiszter között. Gyimesi a találkozóval kapcsolatban, röviddel az esemény után azt mondta, az egyeztetés sikerének előfeltétele volt, hogy azon ne vegyen részt a budapesti szlovák nagykövetség képviselője. Az Orbán-Matovič találkozót ugyanis lényegében a szlovák külügy bevonása nélkül szervezték meg, maga a szlovák külügyminiszter, Ivan Korčok (SaS-jelölt) egy nappal az esemény előtt a budapesti nagykövettől értesült a tárgyalás puszta tényéről.

Itt fontos megjegyezni, hogy a márciusi szlovák kormányválság fő ellentéte a négypárti koalíción belül az OĽaNO, pontosabban a párt által adott miniszterelnök, Matovič és az egyik koalíciós párt, az SaS között feszült. A konfliktus következtében Matovičnak távoznia kellett a miniszterelnöki posztról, illetve az OĽaNO kénytelen volt új egészségügyi minisztert is jelölni. A kormányválság Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnöki kinevezésével ugyan lezárult, de Matovič és az SaS között megmaradt az ellentét. A korábbi karrierdiplomatát, Korčokot pedig pont az SaS jelölte a külügyi tárca élére.

SaS-Gyimesi adok-kapok

Gyimesinek a szlovák diplomáciai szolgálatról tett kijelentése nem várt hullámokat keltett a szlovák belpolitikában, Korčok még aznap este Facebook-bejegyzésben határolódott el a képviselő állításaitól.

Egyértelműen elhatárolódom Gyimesi képviselő állításaitól, amelyek szerint a szlovák nagykövetség küldöttének a pénzügyminiszter budapesti tárgyalásától való távolmaradása az egyeztetés sikerének előfeltétele volt. Ez a szlovák diplomáciai szolgálat elleni durva vád. Egyben helyénvaló feltenni a kérdést, miről is szóltak a budapesti tárgyalások, amelyeken egy olyan képviselő vehetett részt, aki már hosszabb ideje alaptalanul sározza a szlovák diplomáciát” ‒ írja a szlovák külügyminiszter.

Az SaS vezetője, Richard Sulík a koalíciós tanács elé akarta vinni Gyimesi kijelentéseit. „Egy olyan képviselő oktatja ki és sérti meg a szlovák diplomatákat, akinek semmilyen diplomáciai tapasztalata nincs. Ez minden határon túlmegy, főleg egy olyan ember szájából, akinek először azt kellene megmagyaráznia, mi a helyzet az állampolgárságával” – mondta Sulík, arra utalva, hogy ha Gyimesinek a szlovák állampolgársága mellett magyar útlevele is lenne, elveszítené a szlovákot, és ezzel a parlamenti mandátumát. A képviselő később úgy nyilatkozott, csak szlovák állampolgársága van.

Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár pedig Gyimesi lépéseit a külföldi érdekeket képviselő, államellenes tevékenységet folytató ügynökök ténykedéséhez hasonlította egy politikai vitaműsorban szerepelve. „Ha valaki azért fizetné őt, hogy valódi diverzáns tevékenységet folytasson a saját országa ellen, akkor ez pont így nézne ki” – mondta Klus. A műsorvezető azon kérdésére, hogy ebben az ügyben konkrét gyanút is megfogalmaz-e Gyimesivel szemben, az államtitkár úgy válaszolt: „Természetesen, nézzék meg, mit művel ez az ember az utóbbi hónapokban!” Klus hozzátette, szerinte Gyimesi egyetlen célja, hogy nemzetiségi feszültséget keltsen. A képviselő azonban az államtitkár kijelentéseitől is elhatárolódott. „Ezekkel az állításokkal Klus úr megerősítette hungarofóbiáját” – írta a közösségi oldalán Gyimesi.

A szlovák‒magyar kapcsolatok dimenziója

Néhány nappal a budapesti találkozó után a külügyi vagy nemzetiségi kérdésekben jobbára tartózkodó Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí kormánypárt vezetője, az ügyet a szlovák‒magyar kapcsolatok szempontjából kommentálta. Szerinte „szokatlan”, hogy egy másik állam vezetője mondja meg, ki vehet részt ilyen találkozón, és ki nem. Hangsúlyozta, Szlovákia büszke és független állam.

Elmondta, hogy a szlovák‒magyar kapcsolatok szerinte ma nagyon jók, de hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy a magyar fél döntheti el, melyik szlovák diplomata vehet részt egy-egy találkozón. Fontos hozzátenni, a magyar fél, de Matovič sem erősítette meg, hogy a budapesti kormány kérte volna a szlovák nagykövetség küldötteinek az egyeztetésről való kizárását. Gyimesi a szlovák diplomaták távolmaradásával kapcsolatban néhány nappal a budapesti látogatás után azt mondta, nem volt szándékában rossz színben feltüntetni a szlovák külügyi szolgálatot, de szerinte tény az, hogy a magyar kormányfővel való egyeztetés sikere ezen múlott. Ezt azzal magyarázta, hogy Orbán és Matovič, valamint ő baráti beszélgetést folytatott, így a szlovák külügy képviselőjének jelenléte felesleges lett volna.

Orbán Viktor és Igor Matovič 2020-ban Budapesten, a magyar külgazdasági és külügyminiszter társaságában
Orbán Viktor és Igor Matovič 2020-ban Budapesten, a magyar külgazdasági és külügyminiszter társaságában

A budapesti látogatás nyomán kialakult helyzet odáig fajult, hogy a szlovák parlament magyar alelnöke, Grendel Gábor is – aki az OĽaNO frakciójában ül, de a NOVA párt tagja – kénytelen volt közbelépni, holott alapvetően nem foglalkozik aktívan a magyarokat, valamint Magyarországot érintő kérdésekkel.

A szlovák-magyar kapcsolatok nem csak két ország politikusainak baráti kapcsolatairól szólnak. A jó szlovák-magyar kapcsolatok a szlovákiai magyarok és a szlovákok együttélésének minőségétől is függenek” ‒ írja Grendel a közösségi oldalán.

A törvényhozás alelnöke szerint veszélybe kerülhettek a szlovákok és a magyarok közti jó kapcsolatok, ezért a háttérben békítő tárgyalásokat kezdeményez az érintett felekkel, vélhetően a szlovák külügy SaS-es vezetésével, illetve Gyimesivel. „​Megpróbálom arra bírni őket, hogy mérsékeljék a témában való nyilvános fellépéseiket, mindezt azért, hogy ne rontsunk az előző kormánytól örökölt jó szlovák‒​magyar kapcsolatokon, amelyeket azóta egy fokkal még javítani is sikerült” ‒ nyilatkozta a Szabad Európának Grendel.

SNS: A magyarok zsákmánya lesz a Szputnyik

Szlovákiában tehát belpolitikai témává vált a magyarokkal, Magyarországgal való kapcsolat. Látszólag erre a hullámra próbált ráülni Andrej Danko, a parlamenten kívülre került Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. A jobb napokat látott politikai formáció vezetője egy héttel Matovič budapesti látogatása után a közösségi oldalán egy videóüzenetet tett közzé, amelyet a következő mondattal kezd:
Barátaim, a magyarok elveszik tőlünk a Szputnyikot!” Danko, aki az SNS élén a hírhedt Ján Slotát váltotta, a videójában arról beszél, hogy magyarországi kamionok jelentek meg Szentmihályfalván (Šarišské Michaľany), az IMUNA PHARM cég telephelyén, ahol a Szlovákiába eddig leszállított 200 ezer adag Szputnyik V orosz vakcinát raktározzák.

A hír egyébként igaz, a teherautók sofőrjei azt kérték a vállalattól, hogy haladéktalanul rakják fel a kamionokra az összes, 37 raklap oltóanyagot. Azt állították, Magyarországra kell vinniük a szállítmányt, hogy a vakcinát bevizsgálják. A szlovákiai cég azonban nem adta át az oltóanyagot, mert erre nem kapott hivatalos utasítást. Ehelyett 46 ampullát küldött abba a magyarországi laboratóriumba, ahol azokat a Matovič-Orbán megállapodás értelmében bevizsgálják.

Danko szerint azonban a kamionok nem azért érkeztek, hogy tesztelésre szállítsák a vakcinákat, hanem hogy azokat véglegesen Magyarországra vigyék. Az SNS elnöke szerint Magyarország hamarosan piacra dobja a szlovák Szputnyik-vakcinákat, és reméli, hogy az oroszok még megbocsátanak Szlovákiának.

A kulturális szervezetek is összecsaptak

Danko videóüzenete előtt néhány nappal pedig az SNS-szel szorosan összefonódott Matica slovenská szlovák kulturális intézményhálózat éles kritikával illette főként Gyimesit, mivel a képviselő a magyar kulturális szervezetnek, a Csemadoknak az állami támogatásáról beszélt. A szlovák szervezet azt írja, abban az esetben, ha erre sor kerül, a Matica slovenská a magyar intézményhálózatot fenntartó Csemadoknak juttatott állami forrás tízszeresét fogja követelni magának. A Matica slovenská ugyanakkor már most is közel kétmillió eurós normatív állami támogatásban részesül, míg a Csemadok csak pályázati úton, a Kisebbségi Kulturális Alapból juthat szlovákiai forráshoz. Az alap évente, a magyar kisebbség összes intézménye számára, hozzávetőlegesen 4 millió euróra ír ki pályázati felhívást.

  • 16x9 Image

    Czímer Gábor

    Czímer Gábor a Szabad Európa pozsonyi tudósítója, főállásban az egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó belpolitikai rovatának a munkatársa. Korábban egyebek mellett a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál is dolgozott.

XS
SM
MD
LG