Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A születésnapos Putyin útja a stabilitás ígéretétől a nukleáris fenyegetőzésig


Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin

A hetedik ikszet pénteken ünneplő orosz elnök huszonkét éve áll Oroszország élén, de mára olyan helyzetbe manőverezte magát, amelyben hadserege megalázó vereségeket szenved el Ukrajnában, és emberek százezrei menekülnek külföldre a részleges mozgósítás elől, miközben fokozódnak a belső bírálatok.

Vlagyimir Putyin mozgástere szűkülésével, az ukrán harctéri sikerek közepette többször utalt arra, hogy végső esetben atomfegyverek bevetését is elrendelheti.

Az orosz elnök ezzel, sőt már a háború megindításával megszegte azt az íratlan társadalmi szerződést, amelynek értelmében az emberek a viszonylagos jólétért és belső stabilitásért cserébe hallgatólagosan lemondtak a Szovjetunió összeomlását követően megszerzett politikai jogaikról.

„Ez rendkívül nehéz időszak számára, de senki mást nem hibáztathat. Ő maga tehet róla” – szögezte le Andrej Kolesnyikov, a Carnegie Endowment munkatársa.

Mihail Zigar, a Dozsgy orosz független online televíziós csatorna alapítója rámutatott, hogy az invázió február 24-i megkezdése nem pusztán a lakosságot, de még Putyin legközelebbi szövetségeseit is teljes meglepetésként érte.

„Mindenki sokkban van (…) Most mindegyikük keze véres, és mind értik, hogy nincs hova menekülniük” – fogalmazott.

Önpusztító mechanizmus

Sztanyiszlav Belkovszkij politikai elemző egyfajta önpusztító mechanizmusként jellemezte az ukrajnai háborút Putyin, az általa vezetett rezsim és Oroszország számára.

Kolesnyikov aláhúzta, hogy a tartalékosok behívása erodálta az orosz elnök hazai támogatottságát, ami esélyt teremthet bizonyos politikai mozgolódásra.

A rosszul megszervezett, hirtelen bejelentett mozgósítás káoszhoz vezetett Oroszországban, a haderő híján van szükséges alapvető felszereléseknek, számos besorozottnak magának kell beszereznie egyes eszközöket, sokaknak a földön kell aludniuk, amíg várják, hogy kivezényeljék a frontra.

Emellett egyre többen bírálják nyilvánosan a hadsereg vezetését a harctéri vereségek miatt is. Sokak meglepetésére a Kreml nem próbálta elfojtani ezeket a hangokat, ami azt jelezheti, hogy Putyin ezt az elégedetlenséget felhasználva, személycseréket eszközölve másokat tehet felelőssé a kudarcos beavatkozásért.

„A Putyin környezetében lévő erőteljes klánok közötti harc destabilizálhatja a rendszert, és jelentősen gyengítheti Putyin uralmát az ország helyzete felett” – mondta Belkovszkij.

Az erősödő felfordulás drámai kontrasztban áll azzal a stabilitást sugárzó képpel, amelyet Putyin már 2000 óta próbál kialakítani magáról. Több alkalommal elítélően nyilatkozott elődje, Borisz Jelcin hivatali idejéről, amikor emberek tízmilliói süllyedtek szegénységbe.

Atomcsapás készülhet?

Bennfentesek szerint az orosz elnök máig úgy gondolja, hogy ő kerülhet ki győztesként a konfliktusból. Főként az energiahordozók nyomásgyakorlásként való alkalmazása útján azt kívánja elérni, hogy a Nyugat hallgatólagosan fogadja el a status quót Ukrajnában, vonja vissza a szankciók egy részét, és állítsa helyre a földgáz- és kőolajvásárlást.

„Még mindig hisz abban, hogy hosszú távon meg fogja kapni, amit akar a Nyugattal való összetűzésben, amelynek az ukrán front csak egy lényeges, de nem döntő fontosságú eleme” – közölte Belkovszkij.

Kolesnyikov azonban úgy vélte, hogy Putyin nukleáris fenyegetései fokozódó kétségbeesését jelzik. „Ez az utolsó lépés számára abban az értelemben, hogy ez öngyilkos intézkedés. Ha készen áll erre, az azt jelenti, hogy olyan diktátorral van dolgunk, aki rosszabb még Sztálinnál is” – fogalmazott.

Egyes megfigyelők szerint ukrajnai atomtámadás esetén a NATO hagyományos fegyverekkel mérhet csapást orosz célpontokra, Putyin azonban úgy gondolhatja, hogy ezt nem merné megtenni az Egyesült Államok.

Zigar figyelmeztetett, hogy nem szabad bízni abban, hogy az orosz elnök nem áll készen a piros gomb megnyomására, ahogy az egész világ tévedésben volt a Krím félsziget annektálásával és az ukrajnai háború megindításával kapcsolatban is.

„Az észszerű korlátokkal kapcsolatos korábbi percepcióink mind hamisnak bizonyultak. Nincsenek ilyen korlátok” – jelentette ki.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG