Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai elnök: Hatvan éve nem volt ilyen magas a nukleáris Armageddon veszélye


Joe Biden beszédet tart 2022. május 3-án Alabamában
Joe Biden beszédet tart 2022. május 3-án Alabamában

Joe Biden úgy nyilatkozott, hogy orosz kollégája, Vlagyimir Putyin „nem viccelt”, amikor nemrégiben alig leplezetten az atomfegyverek ukrajnai bevetésével fenyegetett.

„Kennedy és a kubai rakétaválság ideje óta nem kellett szembenéznünk az Armageddon lehetőségével” – mondta az amerikai elnök.

A hidegháború két szuperhatalma, az Egyesült Államok és a Szovjetunió John F. Kennedy és Nyikita Hruscsov vezetése alatt 1962-ban ijesztően közel került a nukleáris konfliktus kirobbanásához a szovjet atomfegyverek Kubába szállítása miatt.

„Putyin nem viccel, amikor taktikai atomfegyverek, biológiai vagy vegyi fegyverek lehetséges bevetéséről beszél, mert a hadserege, mondhatni, jelentősen alulteljesít” – figyelmeztetett Biden.

Majd hozzátette, hogy próbálnak olyan kiutat találni az orosz elnök számára a helyzetből, amellyel elkerülheti a jelentős arcvesztést és hatalma megroppanását.

Oroszország előző héten annektált négy, általa részben megszállt ukrajnai régiót. A jogsértő lépést nem ismerte el a nemzetközi közösség, a hetvenedik születésnapját éppen most pénteken ünneplő Putyin azonban leszögezte, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogják védeni ezeket az új orosz területeket.

Eközben tovább folytatódott az ukrán ellenoffenzíva, Volodimir Zelenszkij csütörtök este arról számolt be, hogy újabb területeket foglaltak vissza Herszonban.

„Csak Herszon régióban több mint ötszáz négyzetkilométert szabadítottunk fel az orosz megszállás alól a hónap eleje óta” – hangoztatta.

A háború előtt nagyjából egymilliós lakosságú megyét már a február 24-én megindított invázió elején ellenőrzése alá vonta az orosz haderő.

Az ukrán elnök arra is kitért, hogy a keleti Donyeck és Luhanszk régióban sem állt le az előrenyomulás, egyúttal pedig reményét fejezte ki, hogy a délkeleti Zaporizzsjában is győzelmet tudnak aratni.

„Keleten is vannak sikerek. Biztosan el fog jönni a nap, amikor sikerekről számolhatunk be Zaporizzsja régióból is, a még a megszállók kezén lévő területekről” – jelentette ki.

Folytatódó orosz támadások

Ezzel párhuzamosan az orosz fegyveres erők ismét csapásokat mértek Zaporizzsja városra. Rakétatalálat következtében megsemmisült egy lakóház, tizenegy ember életét vesztette.

Zelenszkij előző nap videókapcsolaton keresztül felszólalt az Európai Politikai Közösség prágai ülésén, és azzal vádolta meg Moszkvát, hogy szándékosan lőtte ugyanazt a célpontot kétszer egymás után.

„Zaporizzsjában a mai első rakétatalálat után, amikor megkezdődött a romok eltakarítása, Oroszország egy második támadást is végrehajtott. Teljes aljasság, teljes gonoszság” – fogalmazott.

A Kreml azt állítja, hogy nem támad szándékosan civil célpontokat.

Az északnyugati Harkiv régióban az ukrán hadsereg csütörtöki tájékoztatása szerint az utóbbi két hét során mintegy 55 kilométert törtek előre.

A kijevi vezérkar közölte, hogy Donyeckben a visszavonuló orosz katonák felrobbantottak egy gátat Szlovjanszk közelében, aminek következtében a víz elöntötte a közeli Rajhorodok települést.

A sorozatos ukrán harctéri sikerek közepette Andrej Kartapolov, az orosz parlamenti alsóház védelmi bizottságának elnöke arra szólította fel a hadsereg vezetőit, hogy fedjék fel a valós helyzetet a katonai művelet fejleményeiről.

„Be kell fejeznünk a hazudozást (…) A védelmi minisztérium jelentései nem változnak. Az emberek tudják. Népünk nem hülye. Ez a hitelesség elvesztéséhez vezethet” – vélekedett.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG