Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tajvani külügyminiszter szerint a kínai hadgyakorlat az inváziós játékterv része


Kínai katona figyel távcsővel egy tajvani fregattot a legutóbbi hadgyakorlaton, 2022. augusztus 5-én
Kínai katona figyel távcsővel egy tajvani fregattot a legutóbbi hadgyakorlaton, 2022. augusztus 5-én

Tajvan külügyminisztere kedden azt mondta, hogy Kína a Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök látogatása elleni tiltakozásként indított hadgyakorlatokat játéktervként használja fel az önrendelkező sziget elleni invázió előkészítésére.

Joseph Wu tajpeji sajtótájékoztatóján nem ismertetett ütemtervet a Kína által sajátjának vallott Tajvan lehetséges inváziójára.

Azt mondta, Tajvan még akkor sem ijed meg, ha a gyakorlatok folytatódnak, és közben Kína gyakran megsérti a Tajvani-szoros nem hivatalos középvonalát.

„Kína arra használta fel a katonai játékkönyvében szereplő gyakorlatokat, hogy felkészüljön a tajvani invázióra” – állította Wu.

„Nagyszabású hadgyakorlatokat és rakétaindításokat, valamint kibertámadásokat, dezinformációs műveleteket és gazdasági kényszer gyakorlását veti be, hogy meggyengítse a közmorált Tajvanon. A gyakorlatok befejezése után Kína megpróbálhatja rutinszerűvé tenni fellépését annak érdekében, hogy megsemmisítse a hosszú távú status quót a Tajvani-szorosban” – mondta Wu.

Az ilyen lépések veszélyeztetik a regionális biztonságot, és „világos képet adtak Kína geostratégiai ambícióiról Tajvanon túl is” – közölte Wu, és nagyobb nemzetközi támogatást sürgetett annak megakadályozására, hogy Kína hatékonyan ellenőrizhesse a szorost.

Washington nem tart kínai támadástól

A Pentagon egyik tisztviselője hétfőn kijelentette: Washington kitart amellett a helyzetértékelése mellett, hogy Kína a következő két évben nem próbálja megtámadni Tajvant.

Wu akkor beszélt, amikor a katonai feszültség már enyhült minden idők legnagyobb, Tajvan körüli négynapos kínai hadgyakorlatának vasárnapi befejezése után. A manőver során ballisztikus rakétákat indítottak, valamint tengeri és légi támadásokat szimuláltak a szigetet körülvevő tengereken és az égen.

A kínai keleti parancsnokság hétfőn bejelentette, hogy újabb közös hadgyakorlatokat tart, ezúttal a tengeralattjáró- és tengeri támadásokkal összefüggő műveletekre összpontosítva. Ezzel megerősítette egyes biztonsági elemzők és diplomaták félelmét, miszerint Peking továbbra is nyomást gyakorol majd Tajvan védelmi erejére.

Kedden a parancsnokság közölte, hogy folytatódnak a hadgyakorlatok a Tajvant körülölelő tengereken és légtérben, különös tekintettel a blokádokra és az utánpótlási logisztikára.

Patthelyzet

Egy, a Tajvan-környéki területek biztonsági tervezését jól ismerő forrás kedden a középvonal körüli „folyamatos patthelyzetről” beszélt a Reuters hírügynökségnek, melyben mintegy tíz kínai és tajvani hadihajó érintett. „Kína továbbra is megpróbál átnyomulni a középvonalon – mondta. – Az ottani tajvani erők próbálják nyitva tartani a nemzetközi vízi útvonalakat.”

A tajvani védelmi minisztérium kedden kijelentette: Kína rendszeresített hadgyakorlatai „hangsúlyozzák, hogy az erővel való fenyegetés nem csökkent”.

Amint Pelosi a múlt pénteken elhagyta a térséget, Kína hátat fordított bizonyos kommunikációs csatornáknak az Egyesült Államokkal, beleértve a távol-keleti katonai tárgyalásokat és az éghajlatváltozással kapcsolatos megbeszéléseket.

Tajvan kedden megkezdte saját, régóta tervezett hadgyakorlatát, tarackágyúkkal lőtte a tengert a déli Pingtung megyében, kíváncsi bámészkodók kisebb tömegét vonzva a közeli strandra.

Rendszeresített hadgyakorlatok

Joe Biden amerikai elnök Pelosi látogatása óta tett első nyilvános megjegyzéseiben hétfőn kijelentette, hogy aggasztják Kína térségbeli lépései, de Tajvan miatt nem aggódik.

„Aggaszt, hogy ennyit nyüzsögnek – mondta Biden delaware-i újságíróknak Kínára utalva. – De nem hiszem, hogy többet készülnek tenni annál, amit most tesznek.”

Colin Kahl védelmiminiszter-helyettes azt is elmondta, hogy az amerikai hadsereg a következő hetekben is át fog hajózni a Tajvani-szoroson.

Kína soha nem zárta ki Tajvan erőszakos elfoglalását, és hétfőn a külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-bin kijelentette, hogy Peking nyílt, átlátható és professzionális módon folytatja szokásos katonai gyakorlatait „vizeinken”, hozzátéve, hogy Tajvan Kína része.

Tajvan elutasítja Kína felségjogi követeléseit, mondván, hogy csak a tajvaniak dönthetnek a sziget jövőjéről.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG