Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pelosi: Az Egyesült Államok elkötelezett a tajvani demokrácia védelme mellett


Nancy Pelosit üdvözlő plakát Tajpejben 2022. augusztus 2-án
Nancy Pelosit üdvözlő plakát Tajpejben 2022. augusztus 2-án

Az amerikai képviselőház demokrata párti elnökének tajvani látogatása óriási felháborodást váltott ki Kína részéről, amit feltehetően csak tetézett azzal, hogy leszögezte: Washington Peking tiltakozása ellenére sem fogja magára hagyni Tajpejt.

„A világ ma választással néz szembe demokrácia és autokrácia között. Amerika eltökéltsége továbbra is sziklaszilárd a demokrácia megőrzése mellett itt, Tajvanon és világszerte” – jelentette ki Nancy Pelosi a Caj Ing-ven tajvani elnökkel közös sajtóértekezletén.

Kína saját szakadár tartományaként tekint Tajvanra, amelyet szükség esetén katonai erővel is vissza akar szerezni, ezért bármiféle hivatalos amerikai kapcsolatfelvételre dühödten reagál, ugyanis úgy véli, hogy ezzel a sziget évtizedek óta tartó de facto függetlenségének állandósítását bátorítják.

A mostani vizitre egyébként is feszült légkörben került sor, ráadásul tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy Pelosi a legmagasabb rangú amerikai vezető, aki Tajvanra látogatott 1997 óta, amikor is elődje, Newt Gingrich ott járt.

Az amerikai képviselőház elnöke kiemelte, hogy Tajvan mögött kétpárti támogatás van a washingtoni törvényhozásban. Ugyanakkor azt teljesen egyértelműen nem mondta ki, hogy az Egyesült Államok katonai erővel is védelmet nyújtana, pusztán arról beszélt, hogy a Kongresszus „elkötelezett Tajvan biztonsága mellett, hogy Tajvan a leghatékonyabban meg tudja védeni magát”.

Mindazonáltal kiállt a status quo mellett, hozzátéve, hogy bár Washington tiszteletben tartja az egy Kína elvét, a Tajvannal vállalt szolidaritás „fontosabb, mint valaha”.

Pelosi előző nap a tajpeji parlament képviselőivel találkozott, és egyebek mellett a szigetország demokratikus berendezkedését méltatta.

Dühödt reagálás

Kína a látogatásra válaszul több hadgyakorlatot is bejelentett a sziget körül, fenyegető nyilatkozatokat tett a delegáció keddi érkezésekor, a külügyminisztérium pedig bekérette az amerikai nagykövetet. Emellett bejelentették, hogy leállították a tajvani homok-, hal- és gyümölcsimportot.

A tajvani elnök megköszönte Pelosi évtizedes támogatását. Aláhúzta: „A szándékosan növekvő katonai fenyegetésekkel szemben sem fognak meghátrálni, illetve szilárdan fenn fogják tartani nemzetük szuverenitását, továbbra is tartani fogják a demokrácia védvonalát.”

Nancy Pelosi szerdán továbbutazik Dél-Koreába, majd ázsiai körútján ellátogat Japánba, Szingapúrba és Malajziába is.

Az amerikai kormány próbálta csökkenteni a vizit jelentőségét, mondván, hogy nincs változás az Egyesült Államok régóta fennálló egy Kína politikájában, amelynek alapján Tajvant nem ismerik el hivatalosan független államként, ugyanakkor szoros informális kapcsolatokat tartanak fenn a szigetországgal. Joe Biden elnök adminisztrációja arra is kitért, hogy nem értenek egyet a látogatással. Ám szakértők rámutattak, hogy a törvényhozás külön hatalmi ág, amelyre a kormányzatnak nincs ráhatása.

Washington a kínai katonai fenyegetésekkel szemben a „stratégiai kétértelműséget” képviseli, nyíltan nem árulja el, hogy mit tenne, ha Peking megpróbálná lerohanni a területet.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG