Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tálib vezetés eltiltotta a nőket a felsőoktatástól Afganisztánban


Női hallgatók feltartóztatása egy kabuli egyetem kapujánál 2022. december 21-én
Női hallgatók feltartóztatása egy kabuli egyetem kapujánál 2022. december 21-én

Az ENSZ afganisztáni segítségnyújtási missziója (UNAMA) az intézkedés haladéktalan visszavonására szólította fel az országot tavaly ősz óta irányító iszlamistákat.

Az oktatási minisztérium december 20-án levelet küldött a felsőoktatási intézményeknek, amelyben a nőket kitiltó jogszabályról nyújtott tájékoztatást.

„Az ENSZ és az egész afganisztáni humanitárius közösség osztja afgánok millióinak haragját a de facto tálib hatóságok azon döntése miatt, amellyel további intézkedésig országszerte bezárták az egyetemeket a női hallgatók előtt, s ennek visszavonását sürgetjük azonnali hatállyal”írta közleményében az UNAMA.

Helyi jelentések szerint több egyetemen is biztonsági őrök állták útját a campusra tartó női diákoknak, miközben a keleti Nangarhar tartományban orvostanhallgatók százai tiltakoztak a rendelet ellen, nők és férfiak vegyesen.

Külön könyvtárban tanulhatnak az afgán nők
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:00 0:00

Több női hallgató is arról számolt be névtelenül nyilatkozva, hogy most kezdődtek volna a záróvizsgáik, ezeken azonban végül nem vehetnek részt. Szolidaritásuk kifejezéseként néhány férfi diáktársuk is csatlakozott hozzájuk, akik tüntetőleg megtagadták a vizsgázást.

A tálib mozgalom fellegvárának számító Kandahár tartományban ugyanakkor semmifajta tiltakozásra nem került sor, a vizsgák zavartalanul lezajlottak.

Ehhez kapcsolódóan: Megverve és megalázva: tálib fellépés az egyetemeken tiltakozó nők megfékezésére

Néhány héttel ezelőtt a kormány bejelentette, hogy a napokban annak ellenére is sor kerülhet az afgán diáklányok érettségijére, hogy korábban megtiltották számukra az iskolába járást.

Egy meg nem nevezett kabuli gimnázium igazgatója azonban gyakorlatilag értelmetlennek nevezte a részvételt a vizsgán, miután a legtöbb diáklánynak tankönyvei sem voltak, és alig volt idejük arra, hogy felkészüljenek tizennégy tantárgyból.

Érdekes módon a felsőoktatást eddig nem tiltották meg a nők számára, és a bejelentett érettségikből sokan arra következtettek, hogy a sikeres vizsgát tevők jelentkezhetnek is egyetemre.

Ehhez kapcsolódóan: A lányok is érettségi vizsgát tehetnek Afganisztánban

Az UNAMA figyelmeztetett, hogy pusztító hatással fog járni Afganisztán számára, ha megakadályozzák, hogy a nők érdemben hozzájáruljanak a társadalmi és a gazdasági fejlődéshez, ez ráadásul csak tovább fokozza az amúgy is humanitárius katasztróvál szembenéző dél-ázsiai ország elszigeteltségét.

Ezt a „rendkívül problémás” lépést António Guterres, az ENSZ főtitkára is élesen elítélte, a tálibok újabb „megszegett ígéretét” emlegetve.

„Nehéz elképzelni, hogyan fejlődhetne egy ország, hogyan is küzdhetne meg minden kihívással a nők aktív részvétele és oktatása nélkül” – fogalmazott.

Hasonlóan nyilatkozott Annalena Baerbock német külügyminiszter is, aki leszögezte, hogy a tálibok úgy döntöttek, hogy lerombolják az ország jövőjét. „A tálibok megpróbálhatják láthatatlanná tenni a nőket, de nem fog sikerülni, a világ figyel” – közölte.

Az Egyesült Államok ugyancsak határozottan bírálta az intézkedést, és a súlyos következményeire hívta fel a figyelmet.

Ehhez kapcsolódóan: Női jogok bő egy évvel a tálib hatalomátvétel után

Az iszlamisták tavaly augusztusban vették át a hatalmat Afganisztánban, az Egyesült Államok vezette, mintegy húsz éven keresztül ott állomásozó koalíciós erők kivonásának utolsó napjaiban.

Kezdetben mérsékeltebb hatalomgyakorlást ígértek, a női és kisebbségi jogok tiszteletben tartását, de ez hiú reménynek bizonyult, azóta ugyanis jelentősen korlátozták a szabadságjogokat, és az iszlám jog, a saría szigorú értelmezésén alapuló törvényeket vezettek be.

A lányokat eltiltották az iskolától alsó tagozat felett, ellehetetlenítették a nők munkavállalását szinte minden területen, számos helyről kitiltották őket, valamint kötelezővé tették számukra a burkaviselést.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG