Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tálibok amnesztiát hirdetnek, a kabuli reptér újra működik


A tálib erők egyik tagja a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtt Kabulban, 2021. augusztus 16-án
A tálib erők egyik tagja a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtt Kabulban, 2021. augusztus 16-án

A tálibok képviselői általános „amnesztiát” hirdettek mindenkinek Afganisztánban, miközben a hétfői káosz után katonai gépek folytatják a diplomaták és civilek kimenekítését, attól tartva, hogy a fegyveresek elfoglalják a kabuli nemzetközi repülőteret.

Kabul utcái csendesek voltak augusztus 17-én hajnalban. A repülőtéren is javult a helyzet, elindulhattak azok a járatok, amelyek egy nappal korábban nem tudtak felszállni, mert rémült afgánok ezrei lepték el a repteret. Az emberek kétségbeesetten próbáltak elmenekülni az országból, miután a tálibok elfoglalták a fővárost és a kormány összeomlott, Asraf Gáni elnök pedig külföldre menekült.

A hírek szerint legkevesebb hét ember meghalt a zűrzavarban, bár nem világos, hogy lelőtték vagy agyontaposták-e őket a tülekedésben. A kaotikus jelenetek arra késztették az amerikai és nemzetközi erőket, hogy ideiglenesen függesszék fel járataikat a repülőtér megtisztítása érdekében.

Akik tegnap itt jártak, hazamentek

Sokkal csendesebb volt a helyszín augusztus 17-én, amikor egy nyugati biztonsági tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy „sokan azok közül, akik tegnap itt jártak, hazamentek”.

A hírügynökség azonban olyan tanúkat is idézett, akik szerint a repülőtér irányából továbbra is hallani alkalmanként lövéseket. A reptér jelenleg az egyetlen olyan kilépési pont Afganisztánból, amely nyitva áll a nyugati erők számára.

Az Európai Unió külügyminiszterei augusztus 17-én rendkívüli ülést tartanak Brüsszelben, hogy megvitassák az evakuálási terveket és általában az afgán helyzetet.

Kabul volt az utolsó nagyváros Afganisztánban, amely kitartott a tálibok offenzívája ellen. A támadás a napokban felgyorsult, miután a fegyveresek országszerte elképesztő tempóban szerezték meg a területek irányítását.

A kormánytisztviselők, köztük a nők is térjenek vissza a munkához

Miközben általános a félelem attól, hogy azokat, akik a kormánynak vagy nyugati támogatású szervezeteknek dolgoznak, üldözni fogják a tálib uralom alatt, az AFP hírügynökség a csoport közleményét idézte. E szerint általános amnesztiát kap minden kormánytisztviselő, és a tálibok sürgetik őket, hogy „teljes bizalommal” térjenek vissza a munkába.

Az afgán állami televízióban, amelyet most a fegyveresek irányítanak, a tálib adminisztráció egyik tagja a nőket is arra hívta fel, hogy csatlakozzanak a kormányhoz – írja az Associated Press.

„Az Iszlám Emirátus nem akarja, hogy a nők áldozatok legyenek” – mondta Enamullah Samangani a fegyveresek Afganisztánt jelentő kifejezésével élve.

„A kormány szerkezete nem teljesen világos, de a tapasztalatok alapján tisztán iszlám vezetésnek kell lennie, és minden oldalnak csatlakoznia kell ehhez.”

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztus 16-án tárgyalásokat kezdeményezett egy új kormány létrehozásáról Afganisztánban, miután António Guterres főtitkár arra figyelmeztetett, hogy korlátozzák az emberi jogokat, és erőszak éri a nőket és a lányokat a tálibok ellenőrzése alatt álló területeken.

Az amerikaiak irányítanak

A Hizb-e Islami politikai és félkatonai csoport vezetője, Gulbudin Hekmatiar elmondta: augusztus 17-én Katarba utazik, hogy találkozzon a tálibok képviselőivel, akiket Hamid Karzai volt elnök és egykori külügyminiszter, valamint Abdullah Abdullah, az afgán nemzeti megbékélési tanács vezetője kísér – jelentette az Al Jazeera TV.

Közben a nyugati kormányok megpróbálták kimenekíteni állampolgáraikat, a velük együtt dolgozó afgánokat és azokat, akikről úgy vélik, bajuk eshet a tálib uralom alatt.

Hank Taylor vezérőrnagy, a Pentagon egyesített vezérkari főnökeinek logisztikai szakértője elmondta, hogy az Egyesült Államok a „felelős a légi forgalom irányításáért” a katonai és a kereskedelmi járatok esetében egyaránt a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren.

„Jelenleg a reptér biztonságának fenntartására fókuszálunk, hogy előremozdítsuk a repülési műveleteket, miközben megvédjük az amerikaiakat és az afgán civileket” – mondta.

India a legutolsó ország, amely kiürítette kabuli nagykövetségét, augusztus 17-én.

Arindam Bagchi indiai külügyi szóvivő azt írta a Twitteren, hogy az ország nagykövetét és alkalmazottait „azonnal” visszaküldik Indiába.

Házasságba kényszerítik a lányokat a tálibok egy afgán menekült szerint
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:25 0:00

Az oroszok nem ürítik ki

Ross Wilson, az Egyesült Államok kabuli ügyvivője visszautasította az amerikai nagykövetség bezárásával kapcsolatos híreket, és a Twitteren jelezte: „A hamis jelentésekkel ellentétben a @USEmbassyKabul személyzete és én továbbra is #Kabulban maradunk és keményen dolgozunk, hogy amerikai állampolgárok és kiszolgáltatott afgánok ezrein segítsünk. Továbbra is elkötelezettek vagyunk az afgán nép iránt.”

Oroszország közölte, hogy csak részben menekíti ki nagykövetsége munkatársait.

Dmitrij Zsirnov nagykövet augusztus 17-én tárgyal a tálibok képviselőivel, hogy megvitassák az orosz állampolgárok és a nagykövetség személyzetének biztonságát.

Biden megtorlással fenyeget, ha amerikaiakra támadnának

Washingtonban Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az amerikai állampolgárok és az amerikai erőkkel együttműködő afgánok „ezreit” fogják kimenteni a következő napokban, és „pusztító” katonai válaszlépéssel fenyegetett, ha a tálibok támadásokat indítanának amerikai érdekeltségek ellen.

Miközben lesújtó bírálatokkal szembesül, amiért a tálibok villámgyorsan meghódították a háború sújtotta országot, Biden azt mondja, hogy „egyértelműen” az Egyesült Államok afganisztáni kivonulása mögött áll.

Szerinte a „rendezetlen” kivonulás ellenére „soha nem volt jó az idő az amerikai erők visszavonására”.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával. A történetben helyet kaptak a Radio Azadi tudósítóinak jelentései is. Az ő nevüket biztonságuk érdekében nem közöljük.
XS
SM
MD
LG