Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tálibok rátámadtak az egyetemi tilalom ellen tüntető nőkre


Afgán lányok és nők tüntetnek az ellen, hogy kizárták őket a felsőoktatásból. Kabul, 2022. december 22.
Afgán lányok és nők tüntetnek az ellen, hogy kizárták őket a felsőoktatásból. Kabul, 2022. december 22.

A tálib biztonsági erők erőszakot vetettek be és több embert letartóztattak, amikor feloszlatták az afgán nők tiltakozását a határozat ellen, amely kitiltja őket az egyetemekről.

Az afganisztáni tálibok december 20-án az oktatási minisztérium felsőoktatási intézményeknek küldött levelében jelentették be, hogy kitiltják a nőket az egyetemekről. A lépést a nemzetközi közösség és az Egyesült Nemzetek Szervezete azonnal elítélte.

Egy mintegy ötven – hidzsábba öltözött és esetenként maszkot viselő – nőből álló csoport gyűlt össze december 22-én a fővárosban, Kabulban békés tiltakozó felvonulásra. A tilalom elleni jelszavakat kiabáltak, de a tálib biztonsági erők megtámadták és feloszlatták őket – közölték résztvevők és szemtanúk a Szabad Európa/Szabadság Rádióval.

A résztvevők a Kabuli Egyetemnél, Afganisztán legnagyobb és legrangosabb felsőoktatási intézményénél szándékoztak gyülekezni, de más helyszínre váltottak, amikor a hatóságok nagyszámú biztonsági erőt telepítettek oda.

Az egyik nő, Basira, aki ott volt a felvonuláson, azt mondta a Szabad Európának, hogy a biztonsági erők a résztvevők egy részét megverték és elvitték, míg másoknak sikerült megszökniük. A jelentések szerint a tüntetésről tudósító újságírókat is őrizetbe vették.

Egy másik résztvevő, Sahla Arefi arról számolt be, hogy a biztonsági erők civil ruhás női tagjai beszivárogtak a tüntetők közé, és mozgásképtelenné tettek közülük néhányat, akik megpróbáltak elfutni, amikor meglátták a fegyveres tálib férfiakat.

A tálib hatóságok nem kommentálták az esetet.

Ehhez kapcsolódóan: A tálib vezetés eltiltotta a nőket a felsőoktatástól Afganisztánban

December 22-én más muszlim többségű országokat követően Törökország és Szaúd-Arábia is támadta a tálib hatóságok lépését.

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter a jemeni kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a tilalom „sem nem iszlám, sem nem humánus”, és felszólította a tálibokat, hogy vonják vissza.

Szaúd-Arábia külügyminisztériuma – amely ország a közelmúltig szintén szigorúan korlátozta a nők jogait, de mostanra nagyobb szabadságot biztosított nekik – „megdöbbenésének és sajnálatának” adott hangot a tálibok döntése miatt.

A minisztérium szerint a lépés „elképesztett minden iszlám országot”.

December 21-én az ENSZ afganisztáni segélymissziója felszólította a tálib hatóságokat, hogy azonnal vonják vissza a határozatot.

A tálib hatóságokkal kapcsolatba lépő Katar szintén elítélte a döntést.

Afganisztánban, ahol a krikett rendkívül népszerű, több játékos is elítélte a lépést, míg a kelet-afganisztáni Nangarhar Egyetem orvosi karának néhány férfi hallgatója megtagadta a vizsgát december 21-én, hogy kifejezze szolidaritását az eltiltott kolléganőkkel.

Készült az AP és az AFP beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG