Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tanárok háromnegyede mégsem kér a minősítési eljárásból


Egy pedagógus kiosztja a vizsgafeladatokat a XIV. kerületi horvát gimnáziumban 2022. május 9-én (képünk illusztráció)
Egy pedagógus kiosztja a vizsgafeladatokat a XIV. kerületi horvát gimnáziumban 2022. május 9-én (képünk illusztráció)

Az eredetileg tervezett 22 ezer pedagógus közül végül csak 5451 vesz részt a 2024. évi minősítési eljárásba – tudta meg az Oktatási Hivataltól (OH) a Népszava. A résztvevők számának csökkenését az tette lehetővé, hogy tavaly még kötelező volt a Pedagógus II. fokozat elérése, az idei évtől már nem az.

Több mint 16 ezer pedagógus végül úgy döntött, hogy inkább nem kér a minősítésből. A lap szerint a megmaradt 5451 résztvevő többsége gyakornok lehet, akiknek továbbra is kötelezően minősülniük kell Pedagógus I-be.

A minősítési eljárás során az érintetteknek el kell készíteniük egy részletes portfóliót, amit szóban meg kell védeniük. A magasabb fokozatba lépés magasabb fizetési kategóriát is jelent, de a bérek csak a gyakornokok esetében térnek el jelentősebben, míg a Pedagógus I. és a Pedagógus II. fokozat alsó fizetési határai között csak bruttó 17 ezer forint a különbség, ami nettóban 11,3 ezer forintot jelent.

A lap szerint abban, hogy a pedagógusok háromnegyede meggondolta magát, szerepet játszhat az is, hogy a kormány visszamenőleg módosított a portfóliók elbírálásán, kibővítette a pedagógusok digitális kompetenciáinak mérésére vonatkozó olyan tartalmakkal, amelyek még nem voltak pontosan ismertek, amikor a portfóliókat tavaly el kellett készíteni.

A pedagógus érdekképviseletek szerint aggályos és nem éppen sportszerű a visszamenőleges szabályozás. Az oktatásért is felelős Belügyminisztérium szerint azonban a szempontrendszer változása nem jelenthet gondot, mert a portfóliók szóbeli védésének napjáig van idejük a pedagógusoknak arra, hogy felkészüljenek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG