Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pintérék tervezetéből eddig annyi biztos, hogy egy gyakornok is többet kereshet egy tanárnál


Első osztályos diákok a budapesti Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskolában 2014. szeptember 1-jén
Első osztályos diákok a budapesti Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskolában 2014. szeptember 1-jén

A tanároknak egyelőre ismeretlen dolgokra kell esküdniük a jövőben. A bérezésnél mintha a tankerületekre bíznák, hogy melyik tanár mennyit kaphat, de a minimumsáv harmincezer forinttal alacsonyabban indul, mint a gyakornokoké. Kijött a korábban státusztörvénynek, bosszútörvénynek hívott szabályozás végrehajtási tervezete a belügy honlapján. A szakszervezet szerint viszont ez egyáltalán nem életpályamodell, és több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

Kissé leegyszerűsítve csak akkor lehetnek tanárok a tanárok jövő év május 31-től, ha felesküdtek valamiféle, egyelőre nem meghatározott dologra – írja a Népszava.

Kikerült ugyanis a Belügyminisztérium oldalára a korábban státusztörvényként vagy bosszútörvényként ismert szabályozás végrehajtási tervezete.

Pintér Sándor oktatáspolitikai döntései ellen tüntetők az MTVA székháza előtt 2022 decemberében
Pintér Sándor oktatáspolitikai döntései ellen tüntetők az MTVA székháza előtt 2022 decemberében


A vonatkozó törvény jelenlegi hivatalos neve Pedagógus életpálya törvény, ennek jelent meg most ez, a részleteket elvileg tisztázó végrehajtási rendelete. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint ezzel együtt ez a státusztörvény pont hogy semmilyen tanári életpályát nem vázol fel, a rendelet több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

Ennek egyik erős jele, hogy nincs benne pontosan meghatározva, mennyi lesz a különböző tanárok bére. A PDSZ úgy értelmezi a jelenlegi tervezetet, hogy minden a munkáltatók szubjektív döntésére lesz bízva, gyakorlatilag azt tehetnek majd a tanárok bérével, amit akarnak.

Állami intézményeknél egyébként a sűrűn kritizált tankerületi központok a munkáltatók.

A tervezetben a gyakornokok fizetése van egyedül pontosan meghatározva, egységesen bruttó 440 ezer forintban adták meg.

Így viszont egy pályakezdő gyakornok fizetése harmincezer forinttal több lehet, mint akár egy több éve a pályán lévő tanáré, azaz az egységes gyakornoki bér a Pedagógus I. fokozat alsó határánál magasabb lesz bruttó harmincezer forinttal.

A legerősebb hiány természettudományos tanárokból van. Erre az az egyik ötlete a minisztériumnak, hogy kezdjenek el mondjuk biológiatanárok is fizikát tanítani.

Ehhez kapcsolódóan: Oktatáskutatók szerint súlyos butaság volt Gulyás Gergelytől a cigányokra fogni a magyar diákok lesújtó teszteredményeit

Pontosabban ha például az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályában a természettudományokat összevonó, integrált természettudomány nevű tantárgyhoz csak egy biológiatanár áll rendelkezésre, ő taníthatja majd a fizikát és a kémiát is azon belül.

Vagy öt évig taníthat olyan is természettudományokat, aki nem is tanár, nincs semmilyen pedagógusi képzettsége, viszont van valami felsőfokú természettudományos papírja. További részletek a cikkben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG