Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A TASZ az ukrajnai menekült magyar állampolgárok választójogáért


Levélben szavazásra készült országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án
Levélben szavazásra készült országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án

A kettős állampolgárok elvileg levélben szavazhatnak a magyar választáson. Mivel sokan közülük a napokban Magyarországra menekültek, ezért nem fogják tudni átvenni a címükre küldött szavazási levélcsomagot. A TASZ emiatt javaslattal fordult a Nemzeti Választási Irodához.

Közérdekű bejelentéssel fordult a Társaság a Szabadságjogokért a Nemzeti Választási Irodához, hogy védje meg az Ukrajnából menekülő magyar állampolgárok választójogát. A háború elől menekülő választópolgárok között ugyanis sokan regisztrálhattak a levélben szavazásra, de már nem fogják tudni átvenni a szavazási levélcsomagot, mert elhagyták otthonukat, más címet pedig a körülmények miatt nem tudtak megadni. Az is előfordulhat, hogy valaki éppen a háborús helyzet miatt nem regisztrálna levélszavazásra.

Az NVI válaszáig is van azonban megoldás azoknak a magyar választópolgároknak, akik Magyarországra menekültek, írja közleményében a TASZ. A polgárjogi szervezet szerint a külhoni állampolgárok a szavazás napja előtt 25 nappal, azaz március 9-ig módosíthatják a kézbesítési adataikat a központi névjegyzékben, és kérhetik a levélcsomag személyes átvételét is kijelölt pontokon.

„Egyelőre tehát minden érintett időben van, de a helyzet csak akkor lesz megnyugtató, ha az állami szervek a március 9. utáni időszakra is előállnak egy megoldással” – áll a szervezet közleményében.

XS
SM
MD
LG