Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A jelöltállítás jogorvoslati ideje lezárult, de azért ellenőrizhetjük, hogy ellopták-e az aláírásunkat


Aláírásokat gyűjtenek Veszprémben Ovádi Péternek, a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltjének 2022. február 12-én. (Képünk illusztráció)
Aláírásokat gyűjtenek Veszprémben Ovádi Péternek, a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltjének 2022. február 12-én. (Képünk illusztráció)

Mindig is lehetőséget adott választási visszaélésekre a jelölteknek az indulásukhoz szükséges ajánlások összegyűjtése. A 20k22 civil kezdeményezés elindította a választási visszaélések bejelentésének felületét, és útmutatót is adott ajánlásaink felhasználásának ellenőrzéséhez. Mutatjuk.

FRISSÍTÉS
Cikkünk megjelenése után a Nemzeti Választási Iroda Sajtóosztálya jelezte, hogy bár a képviselőjelöltek nyilvántartásba vétele már lezárult, de az NVI oldalán (https://vtr.valasztas.hu/ogy2022 ) elérhető „Kit ajánlottam?” szolgáltatás keretében a választópolgárok az adatok megőrzéséig (vagyis a szavazást követő kilencvenedik napig) ellenőrizhetik, hogy ajánlásuk szerepel-e valamelyik jelölt ajánlóívén.


A korábbi választójogi törvény a jelöltséghez még legalább 750 érvényes ajánlás megszerzését írta elő. Ma már csak ötszázra van szükség. Korábban a választópolgár csak egy egyéni választókerületi jelöltet ajánlhatott, ma már több jelöltet is ajánlhat. Akkor bárki számára felhasználható „kopogtató-cédulákat” kellett gyűjteni, már a konkrét jelölt nevét tartalmazó ajánlóíveken gyűjtenek az aktivisták.

De ez sem szüntette meg a csalásokat, már most is sok visszaélésre derült fény. Ráadásul nem csak kamupártok esetében, látszik, hogy pl. a Fidesznek érdeke, ha kisebb formációk rá tudnak indulni a választáson az egyesült ellenzék jelöltjeire.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) önként vissza is léptette olyan jelöltjét, melyről kiderült, hogy aláírásgyűjtőnek ajánlkozott emberek (néhány helyen nyilvánvaló volt, hogy fideszesek) hamis ajánlásokat szerepeltettek a pártnak átadott jelölőíveken. „Aláírást akart gyűjteni nekünk a Fidesz. De nem sikerült. 5000 aláírást húztunk át, mert gyanús forrásból érkezett.” Ahol lehet, feljelentést teszünk – írta közleményében a Kutyapárt. Hozzátéve:

„További kellemes demokráciát mindenkinek!”

A magyar választások tisztaságának biztosításán dolgozó 20k22 civil kezdeményezés elindította a választási visszaélések bejelentésének felületét. Itt lehet jelenteni, ha bármilyen csalást, visszaélést tapasztal valaki a kampányidőszakban.

Március 5-ig van arra van is lehetőség is, hogy online, ügyfélkapus regisztrációnk segítségével, a Nemzeti Választási Iroda által biztosított felületen megnézzük, felhasználták-e az aláírásunkat kamu-, vagy egyéb pártok, és az ilyen hamis ajánlások ellen még fel lehessen lépni. Így:

„1. Menj fel a Magyarorszag.hu alábbi oldalára: https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras...

2. Kattints az Ügyintézés indítása gombra!

3. Jelentkezz be az Ügyfélkapu-fiókodba!

4. A legördülő menüből válaszd ki az “Országgyűlési képviselők választása - 2022.04.03-at!

5. Kattintsd be a négyzetet a hozzájárulás mellett és kattints a Tovább gombra!

6. A képernyőn kiírja, hogy “Sikeres lekérdezés”, görgess az oldal aljára és kattints a “PDF letöltése” gombra!

7. Nyisd meg ezt a pdf-et! Ha olyan párt és jelölt nevét is látod, akit valójában nem ajánlottál, akkor a pdf-et küldd el és írd meg nekünk, hogy melyik ajánlás nem a tied: https://visszaeles.20k.hu/ajanlas.

Elképzelhető, hogy valakit valóban ajánlottál, de a rendszer ezt nem jelzi. Ennek az az oka, hogy az ajánlásokat csak addig ellenőrzik, amíg 500 érvényes ajánlást találnak, a többit már nem nézik meg. Ezért, ha Te például a 723. ajánló voltál, akkor az aláírásodat már nem vizsgálják meg és ezért ebben a rendszerben sem jelenik meg az aláírásod” -írja Facebook-posztjában a 20k22.


Előzmények

Már 2014-ben csomagban árulták az állampolgárok személyes adatait, melyeket több párt jelöltjének ajánlóívére is bemásoltak. 2018-ban is korábban gyűjtött ajánlásokat árultak pénzért.

A mostani ajánlási időszakban is már több helyen kiderült a helyi választási iroda ellenőrzése nyomán, hogy időközben elhunyt polgárok ajánlásait használták föl. Például a Gődény György-féle Normális Élet Pártja is adott le olyan ajánlóíveket, melyeken elhunytak adatai és aláírásai szerepelnek.

Az élő választóktól származó, de más jelöltekhez is átmásolt ajánlások csak akkor derülnek ki, ha a csalást maga a választó fedezi fel. Ez személyes adattal való visszaélés vétsége és választás rendje elleni bűncselekmény. Ilyenek bukkantak fel a mostani kampány során a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom ajánlóívein, és emiatt léptette vissza jelöltjét a Kutyapárt is.

Még 2009-ben javasolta a Political Capital, hogy bárki indulhasson képviselőjelöltként, szűrőként nagyösszegű kauciót javasoltak. Egy 2018-a javaslat az adóazonosító jel használatát is előírta volna elő az ajánláshoz, de ezt sem szavazta meg a fideszes parlamenti többség.

Ha kiderül, hogy van egy vagy akár több olyan jelölt a listán, akinek a választó személyesen nem írta alá az ajánlásgyűjtő ívét, akkor rendőrségi feljelentést lehet tenni a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával. Viszont a nyomozás lassúsága miatt a február végén nyilvántartásba vett jelölt vélhetően el tud indulni a választáson.

Az állampolgárnak a gyanúját az illetékes választási szervnek is jeleznie kell – most ebben segíti őt a 20k22. A jelöltek nyilvántartásba vételétől számított öt nap a jogorvoslati határidő, ezen belül a helyi választási szervek érvényteleníthetik a hamis ajánlást.

Különös gyanú övezheti a vírustagadó, oltásellenes Gődény György fémjelezte Normális Élet Pártját. Gődény már korábban is gründolt kamupártokat, melynek jelöltjei felvették az állami kampánytámogatást. Gődény Közös Nevező nevű pártjának a 2018-as országgyűlési választások után közel 153 millió forint kampánytámogatást kellett volna visszafizetnie az államkincstárnak. Nem tette meg. Az ügyészség és a rendőrség máig nem jutott el gyanúsítottig a költségvetési csalás nyomozásában.

A Fidesz által megszavazott törvény révén milliárdos tételben folyt el költségvetési pénz, de csak a töredékét hajtották be. Úgy tűnik, a kamupártok többségénél a hatóságok lemondtak a pénz visszaszerzéséről.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG