Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A távhődíjról szóló határozat visszavonását kérte Palkovics Lászlótól a főpolgármester


A fenntartóknak 60 milliárd forintos többletköltséggel kell számolniuk ezen a télen
A fenntartóknak 60 milliárd forintos többletköltséggel kell számolniuk ezen a télen

Egyetlen éjszaka alatt 4-ről 64 milliárd forintra nőtt, átlagosan 13 és félszeresére drágult a fővárosi oktatási, szociális intézmények távhődíja.

Az erről szóló határozat a péntek esti Magyar Közlönyben jelent meg. Mint azt Karácsony Gergely a Telex beszámolója szerint elmondta, a távhődíjról szóló kormányzati döntés összesen 750 önkormányzati, állami vagy civil-karitatív fenntartású intézményt érint Budapesten, az óvodáktól kezdve az idősotthonokig.

Miután a határozat értelmében átlagosan 13 és félszeresére nőtt ezeknek az intézményeknek a távhődíja, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy péntekig, a határozat megjelenéséig nagyjából 4 milliárd forintnyi távhőszámlát fizettek ki egy fűtési évben, szombattól viszont mintegy 64 milliárd forintra nő a távhőköltségük. Vagyis a fenntartóknak 60 milliárd forintos többletköltséggel kell számolniuk ezen a télen.

Karácsony Gergely emiatt Palkovics László ipari miniszterhez fordult, hogy vonják vissza határozatot, amely ezt a drágulást okozta.

A főpolgármester az esetleges intézménybezárásokat firtató kérdésre azt felelte, lehet takarékoskodni, de az Energiahivatal rossz döntése miatt intézményeket bezárni nem jó út.

A hírportál megszólaltatta Újpest alpolgármesterét, Trippon Norbert azt mondta, hogy a kerületnek 40 távhővel fűtött intézménye van, főként óvodák, bölcsődék és szociális intézmények, így például a Gyermekek Átmeneti Otthona és a Gyermekjóléti Központ, de orvosi rendelőket is távhővel fűtenek.

Tavaly mintegy 168 millió forintot költöttek távhőre, 2022-ben 250 millió forint feletti költséggel kalkuláltak, a szeptember 30-án megjelent határozat alapján azonban tízszeres növekedéssel, mintegy másfél milliárd forinttal számolnak. Az alpolgármester hozzátette, Újpest alapvető egészségügyi, szociális, oktatási és nevelési szolgáltatásait nyújtó intézményekről van szó, nem tervezik a bezárásukat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG