Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Összevont iskolák, rövidebb órák, hidegebb termek, hosszabb téli szünet – így spórolnak a diákokon


Üres tanterem a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban 2020. március 16-án
Üres tanterem a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban 2020. március 16-án

Megint nem volt előzetes egyeztetés, a tanárok és igazgatók tudta nélkül jelentették be az őszi szünetet eltörlő, a télit meghosszabbító döntést – mondta az egyik pedagógus-szakszervezet a Szabad Európának. Debrecenben az iskolák összevonása miatt dühöngenek. A 18 fokra fűtött középiskolák ötlete is sok kritikát váltott ki, ráadásul betartani sem lehet egykönnyen.

Nincs jó véleménnyel a kormány bejelentéséről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – mondta a választmányi elnök. Elsőként azt emelte ki, hogy csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még azt mondta, majd az intézmények maguk eldönthetik, hogy a négynapos hosszú hétvégét követő három napot (november 2-3-4.) odaadják-e, és mégis megtartható az őszi szünet, amit a téli meghosszabbítása miatt eltörölt a kormány a spórolásra hivatkozva.

Komjáthy Anna szerint a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent rendelet ezt nem tartalmazza. Ha benne lenne, az iskolák akkor sem tudnák odaadni, mert az idén ötről négyre csökkentett, szabadon felhasználható tanítás nélküli munkanapok közül kettő meghatározott. Így valójában csak két napról tudna dönteni az iskola, de ez sem ilyen egyszerű, mert az intézmények az éves munkatervükben ezt már valamire betervezték, például tanárok továbbképzésére, családi napra, kirándulásra.

Hozzátette: augusztusban a minisztériumban még tagadták, hogy tervben lenne az őszi szünet eltörlése. Ezt a szünetet nem véletlenül találták ki, egész Európában azért tartják, mert körülbelül másfél hónap után kezdenek annyira elfáradni a gyerekek, hogy szükség van egy hét pihenőre. Nem gondolja, hogy három napon annyit lehetne spórolni, ami megérné ezt a lépést.

Nem könnyíti meg a családok életét a két és fél hetes téli szünet. A Szabad Európának nyilatkozó szülők közül volt olyan, aki nem tudja megoldani az év eleji szabadságot, ezért lehet, hogy a nagyszülőkhöz viszik a gyerekeket. Az eltörölt őszi szünet is sokaknál okozhat gondot. Például ott, ahol már lefoglaltak egy egyhetes utazást, és az egyik szülő pedagógus, így neki dolgoznia kell, a gyereknek pedig iskola lesz várhatóan a hét második felében.

„Nálam meglesz a 22 fok"

A középiskolák 18 fokosra fűtésével sem ért egyet Komjáthy Anna. A szünetekben szellőztetni kell, ilyenkor akár 15 fokra is lehűlhetnek a termek, amelyek az óra alatt nem melegednek vissza 18 fokra.

Egy kelet-magyarországi iskolaigazgató nem engedi, hogy fázzanak a diákok és a tanárok.

„Nálam meglesz a 22 fok rendelettől függetlenül. Mit tudnak velünk tenni? Ki fogja rajtam kívül ellenőrizni, hogy hány fok van az iskolában?” – írta a Szabad Európának, hozzátéve, hogy a polgári engedetlenségnek sokféle formája létezik.

„Nem hagyom, hogy a gyerekek fázzanak, vagy a kollégáim a pénztelenség mellett betegségekre is kényszerítve legyenek, mert megfáznak” – fogalmazott.

Debrecenben iskolákat vonnak össze

A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) négy szakképző iskolát von össze négy másikkal, hogy spóroljon a fűtési költségeken – írta meg a debreciner.hu. Ez már jövő héten megtörtént volna a tervek szerint, de néhány napja két héttel elhalasztották a lépést.

Nyolc debreceni szakközépiskolát tavaszig páronként vonnak össze, és hetente felváltva lesz délelőtti és délutáni tanítás, 35 percesre rövidített órákon.

A tervek hallatán sok érintett fejezte ki nemtetszését. Sokan azt kifogásolták, hogy így minden második héten a diákok nem tudnak délutáni elfoglaltságaikra járni, például edzésre, különórára. A délutáni tanítás végén, este 6 után a közlekedés is nehezebb a kisebb településekről bejáró diákoknak – derül ki a panaszokból.

„A DSZC vezetése személyesen járta végig az összes iskolát, ahol ígéretet tettek arra, hogy a kisgyermekes pedagógusok igényeit figyelembe veszik az órarend elkészítésekor. Tudniillik ha 6-ig tanít valaki, akkor addig hol őrzik óvodás, iskolás gyermekét? Azóta világossá vált, hogy nem fogják figyelembe venni. Vagyis több száz kisgyermekes család életét borítják fel egyik napról a másikra, mindenki oldja meg, ahogy tudja” – idézi az egyik olvasói levelet a Debreciner.

Kecskeméten is a középiskolák fűtésén spórolnának

Energiamegtakarítás érdekében több kecskeméti középiskolát is összeköltöztethetnek a fűtési szezon alatt – írja a kecsup.hu. A lap a szülőktől kapott hírt arról, hogy a Széchenyi István és a Szent-Györgyi Albert Technikumot vonnák össze, ahol A és B hét felosztásban délelőtti és délutáni oktatást vezethetnek be. Összeköltöztetnék a volt ÁFEOSZ, ma Gróf Károlyi Sándor és a Kada Elek iskolát, a Gáspár Andrásba pedig bevonnák a Tiszakécskei Kiss Bálint Szakképző Iskolát. Szó van arról is, hogy költözhet ideiglenesen a Fazekas István Szakiskola is.

Részleteket nem ismernek a szülők és a diákok, hivatalos értesítőt nem kaptak még az átszervezésről, ahogy egyelőre arról sem tudnak, hogy tartanak-e majd szülői értekezletet. Több iskolából megerősítették viszont, hogy vizsgálják az összeköltöztetés lehetőségét, és erről a következő napokban értesíthetik a tanárokat, mert lesznek iskolák, akik városon belül költöznek, vagy másik városba. A változások várhatóan október 15-től lépnek életbe.

Szombathelyen is, ahol lehet, spórolnak a rezsin

Nem lesz adventi díszkivilágítás, és több városi épületet is bezárnak télre – írja a Nyugat.hu. Október 13-tól nem nyit ki a Savaria mozi a fűtési időszak végéig. Bezár a Víztorony kiállítórésze január 24-ig. A Művelődési és Sportház hétköznaponként egy-egy órával rövidebb ideig lesz nyitva.

A Savaria Múzeum, a Képtár, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum csak szerdától szombatig lesz látogatható, a Berzsenyi Dániel Könyvtár pedig csak heti három napot lesz nyitva télen. A Smidt Múzeum és a Weöres Sándor Színház január végéig bezár.

A műjégpálya sem nyit ki a szezonban, a futópályán nem lesz világítás. Az uszoda régi épületét is bezárják – számolt be a lap a szombathelyi önkormányzat takarékossági programjának részleteiről.

Az önkormányzat a tervek szerint kilencszázmillió forintot takarít meg idén és jövőre, az energiaválság miatt azonban összesen mintegy 3,2 milliárd forint pluszköltséggel számolnak.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG