Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A telexesek tulajdonába kerül a Telex, hogy senki ne tehesse rá a kezét


Ha a szerkesztőség nem támogatja, nem szerezhet semmiféle külső szereplő tulajdont a cégben, és senki sem vehet fel hitelt a részvényeire
Ha a szerkesztőség nem támogatja, nem szerezhet semmiféle külső szereplő tulajdont a cégben, és senki sem vehet fel hitelt a részvényeire

A részvények 75 százaléka dolgozói részvény lesz, a szerkesztőségnek komoly beleszólási joga lesz a legfontosabb kérdésekbe. A kiadó átalakulásának fő célja, mint írják, biztosítani, hogy a Telex ötven-száz év múlva is a telexeseké legyen – derül ki az előfizetőknek küldött közleményből.

A tájékoztatás szerint zrt.-vé alakul a Telexet kiadó Van Másik Kft. Csak a Telexben dolgozók jutnak részvényekhez, mert jogi eszközökkel szeretnék biztosítani, hogy a cég ne kerülhessen semmilyen politikus vagy oligarcha kezébe, irányítása alá.

Az átalakulásnak köszönhetően a részvények 75 százaléka dolgozói részvény lesz, a szerkesztőség kérésének megfelelően a dolgozók közt egyenlő arányban elosztva. Ebből a részvényből csak Munk Veronika alapító-főszerkesztő kap a többieknél nagyobb hányadot. A dolgozói részvénynek az a különlegessége, hogy kizárólag a Van Másik munkavállalója kaphatja, külső szereplő sosem. Ez a részvényfajta biztosítja azt, hogy a Telex mindig, azaz ötven-száz év múlva is a telexeseké legyen.

2020. szeptember 4-én jelentette be Munk Veronika főszerkesztő a Telex megalakulását. Előzménye, hogy 2020. július 22-én az Index.hu Zrt. igazgatótanácsa felmondott Dull Szabolcs főszerkesztő szerződését. A munkatársak ezt úgy értékelték, hogy ellehetetlenült a szerkesztőség független működése. Dull Szabolcs visszahelyezését követelték, majd miután ezt nem érték el, július 24-én szinte valamennyien felmondtak. Munk Veronika szeptember 4-én bejelentette, hogy volt indexesek Telex néven új hírportált indítanak, amely október 2-án meg is történt. Már az induláskor jelezték, hogy hosszú távú terveik között szerepel a kiadó Van Másik Kft. zártkörű részvénytársasággá alakítása, amelyben a munkatársak tulajdonrészt kaphatnak.


A részvények fennmaradó 25 százaléka törzsrészvényként Dull Szabolcs főszerkesztő, Kárpáti Márton üzletfejlesztési és stratégiai igazgató, Kárpáti András informatikai igazgató és Pusztay András gazdasági és értékesítési igazgató között oszlik el.

A közlemény szerint a szerkesztőségnek nagy beleszólása lesz a legfontosabb kérdésekbe, például javaslattételi és hozzájárulási jogot szerez a főszerkesztő kinevezésére, szavazati joga lesz a cég irányítótestületében, és külső befektető bevonása is csak a szerkesztőség választott testületének hozzájárulásával lehetséges.

Ha bármelyik részvényes távozik a cégtől, a részvényeit csak a zrt., illetve a telexesek szerezhetik meg. Mint írják, az átalakulást a Telex szerkesztősége június 1-jén elsöprő többséggel elfogadta.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG