Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A teraszokat is lebontatták budapesti vendéglősökkel az augusztus 20-i ünnepségek miatt


Vendégek ülnek este a Klassz Bisztró teraszán a budapesti Andrássy úton, a Párizsi Nagyáruház mellett 2012. szeptember 26-án
Vendégek ülnek este a Klassz Bisztró teraszán a budapesti Andrássy úton, a Párizsi Nagyáruház mellett 2012. szeptember 26-án

A nyári csúcsszezon kellős közepén arra kötelezték a budapesti vendéglátósok egy részét, hogy lebontsák az Andrássy út szervizútján álló teraszukat. A főváros is bukott, igaz, már évek óta nem kap pénzt azért, hogy a kormány a nemzeti ünnepeken használja a budapesti közterületeket. Budapestnek egy jogszabály-módosítás miatt 2020 óta nem fizet a kormány, a korábbi városvezetés pedig kilencven-száz százalékos kedvezményt adott a területhasználati díjból.

„Augusztus 4-én kaptam egy levelet a Fővárosi Önkormányzattól, amelyben arra köteleztek, hogy augusztus 14. és 26. között bontsam el az étterem teraszát” – mondta egy névtelenséget kérő vendéglátós.

Később kiderült, hogy nemcsak ő, hanem az Andrássy út szervizútján lévő más kávézó- és étteremtulajdonosok is hasonló tartalmú határozatott kaptak a budapesti főjegyző aláírásával.

„Korábban sosem kellett elbontanom a szervizúton lévő, engedéllyel rendelkező teraszt. Sok ünnepség volt már az Andrássy úton, ahhoz már hozzászoktam, hogy mobilkerítéssel zárják el az éttermet a rendezvény résztvevőitől” – mondta.

Miközben az étterem nyitva volt, és a kerítésen túl hömpölygött a tömeg, a hely kongott az ürességtől, de ez csak egy-egy napig tartott. Most azonban két hétre kellett lebontania a teraszt, ami augusztusban durva bevételkiesést jelentett. Arról nem is beszélve, hogy az építmények lebontásának és újraépítésének is vannak költségei.

Egy másik kávézó tulajdonosa azt mondta a Szabad Európának, hogy még a pápalátogatás alkalmával sem kellett a teraszt elbontania. Azt meg egyáltalán nem érti, hogy miért kellett két hétre megszüntetni a kinti kiülés lehetőségét a nyár egyik legfrekventáltabb időszakában.

Megkötött kezek

„Budapest főjegyzője az önkormányzatok felett álló törvény miatt hozta ezt a határozatot, az augusztus 20-i állami ünnepségek miatt lépett életbe a korlátozás, ide tervezett rendezvények miatt” – közölte a főpolgármesteri hivatal. Szerintük ilyenkor ebbe a fővárosnak és a kerületnek nincs beleszólási joga és lehetősége.

„Augusztus 25-e az utolsó nap, amikor él még a korlátozás, utána megszűnik, mert augusztus 27-re csak a tűzijátékot halasztotta a kormányzat, az pedig nem érinti az Andrássy út szervizútját” – közölték a Szabad Európával.

Az Andrássy útra egy kormányzati szervnek, a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) volt területhasználati engedélye. „2020 júniusa óta az állami ünnepségekkel kapcsolatos közterület-használatért nem fizet a lebonyolításért felelős MTÜ, ennek részleteit annak idején hivatalos levélben közölték a főpolgármesterrel” – közölte a Szabad Európával a budapesti városháza.

Ez a rendelkezés van azóta is folyamatosan meghosszabbítva, annyi történt az elmúlt napokban, hogy a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, amely szerint az augusztus 27.–szeptember 1. közötti időszakra is érvényes a díjtalan közterület-használat.

A rendelet szerint ha a közterület használatára hivatalos állami ünnep méltó megtartásával összefüggésben kerül sor, az állami ünnep – az előkészítést és a lebonyolítást is magában foglaló – megtartásával kapcsolatos közfeladat ellátására kijelölt szervezet az állam, illetve a fővárosi vagy a fővárosi kerületi önkormányzat tulajdonában álló közterületeket díjmentesen használhatja a 2022. augusztus 26. és 2022. szeptember 1. napja közötti időszakra is.

Közterület ingyen

A Telex.hu vette észre elsőként a megjelent jogszabályt. A lap szerint a kormány egy veszélyhelyzetre hivatkozó rendeletben mondta ki, hogy az egy héttel elhalasztott, augusztus 27-re tervezett tűzijáték megtartásához ingyen használhatók a közterületek. Ezt a veszélyhelyzetet egyébként „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében” hirdették ki.

Szerettük volna megtudni, hogy mennyibe kerülne a területhasználat díja, de a Fővárosi Önkormányzat nem tudott konkrét összeget mondani. Azért nem, mert nemigen van erre vonatkozó tapasztalat.

Az előző városvezetés idején volt egy megállapodás a kormányzat és a Fővárosi Önkormányzat között az ünnepségsorozatról, úgy tudjuk, hogy Tarlós István korábbi főpolgármester kedvezményt adott a közterület-használati díjból, volt, hogy akár kilencven-száz százalékos mértékben.

A városháza szerint az ünnepségek minden évben más területet, nagyobb vagy kisebb területet érintettek, így nem lehet megbecsülni ezek közterület-használati díját. Kerestük az MTÜ-t, de nem válaszoltak.

A Magyar Turisztikai Ügynökség nem árulta el, hogy mennyi közpénzt terveznek elkölteni az államalapítási ünnepség programjaira, valamint az Európa legnagyobbjaként beharangozott tűzijátékra. Arra hivatkoztak, hogy „a döntés megalapozását szolgáló adatokról” van szó, amelyek tíz évig nem nyilvánosak.

Az atlatszo.hu a tavalyi rendezvénnyel kapcsolatban három és fél hónappal később kapott csak választ, amelyből az derült ki, hogy 2021-ben közel 12 milliárd forintot fordítottak az augusztus 20-i eseményekre.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG