Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tiltakozás hatására cenzúrázatlanul is kiadják Roald Dahl gyerekkönyveit


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

A Penguin Random House eredeti formájukban is kiadja Roald Dahl gyerekkönyveit, miután a kiadó éles bírálatok kereszttüzébe került amiatt, hogy „elfogadóbbra” dolgozták át a híres író több művét a „modern olvasók” számára.

A friss bejelentés szerint a vállalat a Roald Dahl klasszikus gyűjtemény sorozat keretében még idén újra kiadja a szerző tizenhét művét eredeti formájában, így az olvasók választhatnak, melyik változatot részesítik előnyben.

Éles nemzetközi bírálatokat váltott ki, hogy az író több művében, például a legismertebbnek számító Charlie és a csokoládégyár címűben is több ponton megváltoztatták a testsúlyra, a mentális egészségre, a nemre vagy a faji hovatartozásra vonatkozó szövegrészleteket. Volt, ahol a kövért írták át, másutt a fekete jelzőt törölték, egyes részeket nemsemlegesre módosítottak.

A szerzői jogokat birtokló Roald Dahl Story Company együttműködött a kiadóval a szöveg átdolgozásán, amellyel azt kívánták biztosítani, hogy az író „csodálatos történetei és karakterei élvezhetők legyenek ma is minden gyerek számára”.

A bírálók sorába a PEN America írószövetség, Salman Rushdie világhírű író, valamint többek között Rishi Sunak brit miniszterelnök és Kamilla brit királyné is beállt.

Rushdie az eljárást „abszurd cenzúrának” minősítette, Sunak támadást emlegetett a szólásszabadság ellen.

Roald Dahl könyvei több mint háromszázmillió példányban keltek el eddig világszerte, több művéből sikeres film is készült. Az 1990-ben elhunyt szerző ugyanakkor ellentmondásos személyiség egyebek mellett antiszemita kijelentései miatt, amelyekért a családja 2020-ban bocsánatot kért.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG