Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tiltakozás jelképévé váltak Párizs utcáin a szeméthegyek


Egy nő sétál a szemeteszsákhalmok mellett az utcán Párizsban 2023. március 17-én
Egy nő sétál a szemeteszsákhalmok mellett az utcán Párizsban 2023. március 17-én

Napról napra nőnek a szeméthalmok, -kupacok, -hegyek – néhol egy embernél is magasabbak. A párizsi szemetesek sztrájkja, amely kedden lépett a 16. napjába, sokat ront a francia főváros közismert szépségén – valóságos csapás a fény városára.

„Jobb szeretem a Chanelt a bűznél” – viccelődik a 62 éves művészeti tanácsadó, Vincent Salazar, aki a Szajna bal partjának egyik divatos negyedében él. Egy halom szemét hever a Luxembourg-kertre néző házuk sarkán.

„Patkányokat láttam” – mondja.

De sok laza és sztrájkokon edzett párizsihoz hasonlóan Salazar sem törődik ezzel.

„Szerencsés vagyok, hogy itt élhetek, de kétszáz százalékban el vagyok maradva ezektől a fickóktól – mondja Salazar. – Ők egész nap szagolják ezt – mondja, bár az ez nem pontosan az a szó, amit használ. – Korengedményes nyugdíjba kellene menniük.”

Ő is azok közé, a többségben lévő franciák közé tartozik, akik a közvélemény-kutatások szerint ellenzik Emmanuel Macron elnök döntését arról, hogy a nyugdíjkorhatárt két évvel, az esetek többségében 62-ről 64 évre, a kukásoknál pedig 57-ről 59-re emeljék.

Macron múlt héten erőltette át a parlamenten második ciklusának kirakattörvényét – egy különleges alkotmányos cikkelynek köszönhetően szavazás nélkül. Hétfőn a kormány megnyert két bizalmatlansági indítványt, amelyeket dühös képviselők nyújtottak be. A törvényjavaslatot így elfogadottnak tekintik.

Ehhez kapcsolódóan: Tüntetések Franciaországban a nyugdíjkorhatár szavazás nélküli emelése miatt

Nem hátrálnak meg

De a szemét most beszivárgott a politikába, és sem a tüntetéseket szervező szakszervezetek, sem egyes állampolgárok nem hajlandók meghátrálni.

A közösségi oldalakat bejárták a plakátok, amelyeken Macron digitálisan módosított képe látható egy szeméthegy tetején – vagy éppen kukásként.

A sztrájkolókat támogató párizsi szocialista polgármester lehetetlen helyzetben találta magát. A városháza visszautasította a kukásautók kiküldését, mondván, ez nem az ő dolga. A rendőrprefektúra ezután elrendelte a garázsok eltorlaszolásának feloldását. Magánvállalatok segítségével gyűjtötték össze a szemetet az „erősen érintett” kerületekben – közölte a városháza. Gondot jelent a szemét lerakása is az eltorlaszolt égetőművekben. Ennek ellenére a városháza közölte, hogy hétfőn 9300 tonna szemét maradt az utcán, kevesebb az egy nappal korábbi tízezer tonnánál.

Számos ágazatban – a közlekedéstől az energetikáig – tartanak időszakos sztrájkot a dolgozók január óta, de a szemét az, ami a francia fővárosban észrevehetővé tette a régóta magától értetődőnek számító szemeteseket – és nyilvánvalóvá a haragjukat.

Bűzös utcák és párizsiak

A város élénk szabadtéri kultúrája érzi ennek a hatását. Párizs néhány, mesébe illő szűk utcácskája – amelyek varázsát normális napokon nehéz vitatni – még a szokásosnál is szűkebb, az emberek kénytelenek szeméthegyeken át sétálni. A tavasz beköszöntével és a langyos idővel egyre erősebben árad az avas, rothadó szemét szaga a levegőben. Egyes kávézók teraszán a szemétdombok közelében üresen maradnak a székek.

A híres Le Dôme étteremmel szomszédos Le Bistrot Le Dôme egyik, 26 éve ott dolgozó felszolgálója azt mondta, hogy az elmúlt tíz napban a vendégek mintegy fele eltűnt. Más éttermek is ugyanerre a sorsra jutnak – közölte Guillaume, aki csak a keresztnevét árulta el.

„Az egész nem zavar, mert jó célt szolgál – mondja az 51 éves Franck Jacquot az általa vezetett kis bár előtt. A közelben szemétkupacok tornyosulnak. – Ha kénytelenek vagyunk ezen az úton járni, akkor azt tesszük” – mondja.

A szemét egyelőre nem megy sehova

Két spontán tüntetés is elfajult múlt héten a hatalmas Concorde térnél, a Nemzetgyűléssel szemben, amikor a rendőrség könnygázzal és vízágyúval kezdett oszlatni több ezer embert. A távozásra kényszerítettek közül néhányan felgyújtották a szemétkupacokat a Párizs elegáns negyedein át vezető útjukon.

Hétfőn több száz fiatal tüntetett az aranykupolájú Invalidusoknál, ahol Napóleon sírja is található, miközben a biztonsági erők figyelték őket. Egy szakszervezeti furgonról hangosbeszélőn szidták a Nemzetgyűlés eljárását. De ez még nem minden: a szakszervezetek országos felvonulásokat és sztrájkokat terveznek csütörtökre, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra a nyugdíjintézkedések visszavonása érdekében.

A szemeteszsákok és -kukák arra ösztönözték a rendbontókat, hogy hétfőn este bejárják Párizst, és tüzet gyújtsanak, ahogy a legutóbbi tiltakozások után is. Legalább száz embert őrizetbe vettek.

„A szemét jó módja a tiltakozásnak. Nagy a hatása” – mondja a 36 éves Tony Gibierge, aki hónapokon belül éttermet nyit Párizs déli részének egyik utcájában, amely jelenleg szeméttel van teli.

Ő is azok között volt, akik az elmúlt hetekben békésen demonstráltak Párizsban és más városokban, dallal és tánccal. „Most el kell oltanunk a tüzet, hagyjuk abba a táncot” – mondja. Az üzenet: Semminek sincs vége, a szemét nagy része egyelőre még nem megy sehová.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG