Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tiltakozások után újra kiírják a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pályázatát


A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE vagy Zeneakadémia) szecessziós stílusú, 1907-ben épült műemlék épülete. A bejárat felett Liszt Ferenc szobra, Strobl Alajos alkotása. Budapest, 2021. november 1.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE vagy Zeneakadémia) szecessziós stílusú, 1907-ben épült műemlék épülete. A bejárat felett Liszt Ferenc szobra, Strobl Alajos alkotása. Budapest, 2021. november 1.

Erről Csák János kulturális és innovációs miniszter beszélt az ATV-ben. A korábbi pályázat ellen tiltakozott a Zeneakadémia szenátusa és az egyetem 171 oktatója. A jelenlegi rektor, Vigh Andrea mandátuma 2023. október 31-én lejár, két ötéves rektori ciklusa után nem pályázhat harmadikra.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium július 3-án írta ki a pályázatot a rektori pozíció betöltésére. A kiírás szerint a pályázónak ötéves, most is aktív, nemzetközileg kiemelkedő és elismert előadó-művészi tapasztalattal, nemzetközi klasszikus zenei versenyeken elnyert díjjal és nemzetközi klasszikus zenei versenyeken zsűrizési tapasztalattal kell rendelkeznie.

Az egyetem oktatói Csák Jánosnak címzett levelükben azt írták, hogy ez a pályázati kiírás súlyosan diszkriminatív, elzárja a pályázás lehetőségétől az egyetem oktatóinak jelentős részét: a zeneszerzés, a zenetudományi, az egyházzenei, a zeneelméleti, a zenepedagógiai, a jazz és a népzene szakirány oktatóit. A tanszékvezetőkkel és a szenátus oktató-kutató tagjaival együtt összesen 223 oktató egyöntetű tiltakozásáról van szó, ez majdnem a teljes oktatói gárda – írta korábban az Index.

Csák János miniszter az ATV műsorában azt mondta, hogy a felháborodást keltő pályázatot visszavonják, az új kiírás már szélesebb kör előtt nyitja meg a pályázati lehetőséget. Jazz- és népzenei alkotóművészek is pályázhatnak, de zenetudósok továbbra sem, mert Csák megfogalmazása szerint neki nem hivatalnokra van szüksége, hanem olyan karizmatikus vezetőre, aki képes vonzani a hazai és a külföldi oktatókat, hallgatókat, „olyan kell, aki érezte a rivaldafényt”.

A korábbi rektori pályázat kiírása után a sajtóban felröppent a hír, hogy Keller András hegedűművészre, a Concerto Budapest zeneigazgatójára szabták a pályázati feltételeket. Keller 2015-ben hagyta ott a Zeneakadémiát, és azt nyilatkozta, hogy most megpályázza a rektori posztot. Csák János miniszter erről az ATV-ben azt mondta, szerinte sok művész illett bele a képbe.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG