Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tiltakozó tanároknak és diákoknak adott ki kisokost a TASZ


Középiskolás és egyetemista tiltakozók a Magyar Rádió épülete előtt, ahol a petíciójukat akarják átadni 2012. december 17-én
Középiskolás és egyetemista tiltakozók a Magyar Rádió épülete előtt, ahol a petíciójukat akarják átadni 2012. december 17-én

Célzottan a pedagógussztrájkra vonatkozó különleges szabályokkal is foglalkozik a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet online kiadványa. A kisokos a tanárok, a diákok és a szülők számára is összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a lehetséges tiltakozási formákról.

A kormány idén módosította a sztrájktörvény alatti minimális szolgáltatás feltételeit, ez azonban nem jelenti azt, hogy a pedagógusok ne tiltakozhatnának – írja a TASZ.

A kisokos kitér az általános tiltakozási formákra, mint a tüntetés, a sztrájk és a polgári engedetlenség, de a pedagógussztrájkra vonatkozó különleges szabályokat is összefoglalja, például hogy miként lehet intézményi sztrájkot szervezni ősszel, vagy hogy utasíthatja-e az iskolaigazgató munkára azokat a pedagógusokat, akik sztrájkolni akarnak.

A kiadvány szerint a szülők is tiltakozhatnak az oktatás jelenlegi helyzete ellen, például otthon tarthatják kiskorú gyermeküket egy napra, hiszen egy ilyen egyszeri, tetszőleges indokú hiányzás önmagában semmiképpen nem veszélyezteti a tanuló tankötelezettségének teljesítését.

Diákok is részt vehetek megmozdulásokon vagy szervezhetnek ilyeneket, azonban az iskolaidő alatti tüntetések hiányzásnak minősülnek, így azokat igazolni kell – hívja fel a figyelmet a jogvédő szervezet.

A TASZ közölte: a pénteki tüntetés alatt ismét élni fog a szervezet gyülekezési forródrótja: telefonon kereshetik a szervezet jogsegélyszolgálatát azok, akiknek azonnali jogi segítségre van szükségük.

A budapesti tüntetést a Diákok a Tanárokért ifjúsági szervezet hirdette meg, hogy kiálljanak a pedagógusokért és a saját érdekeikért.

Mivel a tiltakozást diákok szervezik, ezért a TASZ kiemelten fontosnak látta, hogy helyi megfigyelőkkel is részt vegyen a megmozduláson – írják közleményükben. A megfigyelők az esemény ideje alatt ügyelnek a tüntetés résztvevőinek biztonságára, szükség esetén pedig jogi tanácsokkal segítik a szervezők és a rendezők munkáját. Amennyiben konfliktus alakul ki, dokumentálják az eseményeket és a rendőrségi beavatkozást – írta a jogvédő szervezet.

XS
SM
MD
LG