Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Kockás ing, tüntetés, sztrájk” – tanévkezdés Magyarországon


Tanóra a Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2018. szeptember 25-én
Tanóra a Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2018. szeptember 25-én

A fenyegetések és a sztrájkot ellehetetlenítő kormányzati intézkedések után, két nappal a tanévkezdés előtt az utolsó sztrájktárgyaláson béremelési ajánlat helyett a pedagógusok erkölcsére apellálva kérte a köznevelésért felelős államtitkár a szakszervezeteket, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét, Maruzsa Zoltán szerint ugyanis az rossz példát mutat a diákoknak. A szakszervezetek válasza: „Elsején kockás ing, másodikán tüntetés, egyébként pedig munkabeszüntetés.”

Maruzsa Zoltán szerint erkölcsileg aggályos

A két nagy pedagógus-szakszervezet közös sztrájkbizottságával kisebb-nagyobb megszakításokkal hónapok óta folytatott tárgyalások utolsó fordulóján, augusztus 30-án a résztvevők érdemi bérrendezési ajánlat helyett levelet kaptak Maruzsa Zoltántól.

A levél erkölcsileg aggályosnak nevezi a tanárok polgári engedetlenségét, mondván, rossz példát mutat a diákoknak. Figyelmezteti a pedagógusokat, hogy a polgári engedetlenség a hatályos jogban tiltott eszköz, és felveti a kérdést, milyen erkölcsi alapon állnak és tanítanak azok a pedagógusok, akik nem tartják be a rájuk is vonatkozó szabályokat. A levél szerint

„az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk, és milyeneket nem”.

A levél szerzője úgy véli, mindez előrevetítheti, hogy ezek közül a diákok közül később felnőttként lesznek, akik összetűzésbe kerülnek a joggal, a bíróságok vagy hatóságok szankcionálják őket.

A köznevelési államtitkár állítása szerint a levél, amely azt várja a szakszervezetektől, hogy ne támogassák a polgári engedetlenséget, Pintér Sándor oktatásért is felelős belügyminiszter kérését tartalmazza, ám a PDSZ közösségi oldalán feltüntetett fotó szerint Maruzsa Zoltán írta alá. A gépelt levélben a dátumhoz tollal írták oda az átadás napját, augusztus 30-át.

„Nincs meg neki Gandhi vagy Thoreau”

A levélről készült fotót közösségi oldalán mutatta be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekképviselet szerint a levél alapján Maruzsa Zoltán, aki történelemből doktorált, mit sem tud a polgári engedetlenségről mint vállalt jogsértésről.

„Nincs meg neki Gandhi vagy Thoreau, de egy olyan összetételű hatalomgyakorló testületet képvisel, amelynek tagjai között voltak polgári engedetlenkedők.”

Mint írják, nem kellene azt gondolni, hogy mindenki, aki a polgári engedetlenséget választja, későbbi életében jogsértéseket követ el, akiket „felnőttként ezen hozzáállásuk következtében adott esetben egy bíróság vagy egy hatóság szankcióval lesz kénytelen sújtani”.

A PDSZ szerint láthatóan elfelejti a levél szerzője, hogy olyan rendelkezésre szerveződött polgári engedetlenség, amely az Alaptörvényben biztosított jogot, a sztrájkjogot lehetetleníti el.

A Szabad Európa is beszámolt arról a februári kormányrendeletről, amely a veszélyhelyzetre hivatkozva lényegesen meggyengítette, a PDSZ szerint gyakorlatilag ellehetetlenítette a sztrájkra készülődő tanárok lehetőségeit. A rendelet egyebek között előírja, hogy

  • az óráik felét a tanároknak a sztrájk alatt is meg kell tartaniuk,
  • minden gyereknek felügyeletet kell biztosítaniuk a saját osztályában, hogy a sztrájk ne jelentsen kényelmetlenséget a szülőknek,
  • a sajátos nevelési igényű gyerekeknél meg kell tartaniuk minden órát.

A tanárok egy része ezért választotta a sztrájk helyett a polgári engedetlenséget.

Akár öt perccel a kezdés után is felállhattak volna

Az utolsó, augusztus 30-i sztrájktárgyalási egyeztetésről beszámolva Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja elmondta: akár a kezdés után öt perccel is felállhattak volna az asztaltól, hiszen azonnal kiderült, hogy semmiféle előremozdulás nincs a sztrájkkövetelésekkel kapcsolatban.

Nincs kormányzati döntés arról, hogy saját forrásból, a központi költségvetésből átcsoportosítanának a béremelésre, kifizetnék a túlórákat vagy csökkentenék a munkaterhelést.

Nagy Erzsébet emlékeztetett arra, hogy áprilisban csak a választásokra tekintettel függesztették fel a sztrájkot, ezt folytatják most. A szakszervezetek szerint nagyon sok pedagógus jelezte, hogy részt kíván venni a munkabeszüntetésben, és nem óhajtja betartani a még elégséges szolgáltatásokat. Ők azok, akik polgári engedetlenségre készülnek.

A szakszervezetek szerint várható, hogy a sztrájkban vagy a polgári engedetlenségben részt vevőket megfenyegetik, nekik segítséget ígérnek az érdekképviseletek. Nagy Erzsébet a folytatásról azt mondta:

„Elsején kockás ing, másodikán tüntetés, egyébként pedig munkabeszüntetés.”

Pályakezdő pedagógusként ki akar nettó kétszázezret keresni sok munkával?

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) információi szerint egy nappal az új tanév megkezdése előtt körülbelül 16 ezren hiányoznak országszerte az oktatásból. „A kormány elvette a diákoktól a tanévkezdést, a pedagógusoktól pedig a tanítás örömét” – mondta a Szabad Európának Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. Mint fogalmazott, sok óvodában, iskolában még most is kétségbeesetten keresnek óvónőt, hiányzik sok tanító és szakos tanár.

Az érdekképviselet vezetője az alacsony bért nevezte a tanárhiány legfőbb okának, hiszen pályakezdőként „ki akar nettó kétszázezret keresni sok munkával”? Közben tömegével mennek nyugdíjba a pedagógusok, nincs utánpótlás. (A PSZ Bács-Kiskun megyei elnöke, Kajtár Hajnalka arról beszélt a KecsUp hírportálnak, hogy csak a megyében mintegy nyolcvan betöltetlen tanári-tanítói állás van.)

Szeptember elsejétől egyébként ismét a kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók a közszférában a nyugdíjasok. Július 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely szerint a háborús veszélyhelyzetre tekintettel egy évig nem kell alkalmazni azt a szabályt, hogy szüneteltetik a nyugdíjfizetést, ha a nyugdíjas keresete az adott évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát.

A PDSZ szerint a kormány ezzel az intézkedésével elismerte, hogy óriási pedagógushiány van, emiatt kénytelen hozzányúlni a nyugdíjjogosultságot elérő közalkalmazottakat és az önkormányzati és állami intézményeket sújtó jogszabályokhoz.

Az oktatást-nevelést segítők 2008 óta nem kaptak béremelést, pedig nélkülük nincs óvoda és iskola sem. A PSZ évek óta figyelmeztet a problémára, de az érdekképviselet elnöke szerint az Orbán-kormány nem hozott érdemi döntést. Az augusztus 30-án tartott sztrájkbizottsági tárgyalás ismét eredménytelen volt, a kormány továbbra is az Európai Uniótól várja a pénzt a béremelésre, de még arra sem tett ígéretet, hogy az állami költségvetésből megkezdi.

„Ki fog így tanítani a következő években? Milyen jogon áldozza fel a gyermekeket a kormány?” Ha nem szakos tanár tanítja a gyerekeket, veszélybe kerül a továbbtanulásuk, mondja Szabó Zsuzsa, aki szerint a veszélyt a szülők is érzik. Ezt mutatja, hogy a januári figyelmeztető sztrájkban és a márciusban meghirdetett határozatlan idejű munkabeszüntetésben támogatták a sztrájkoló pedagógusokat.

„Az oktatás mindannyiunk közös ügye: diákoké, pedagógusoké, szülőké is. Sőt az egész társadalom, a gazdaság jövője függ az oktatás minőségétől. Jó lenne, ha a kormány felismerné: a mai diákok a jövő munkavállalói lesznek. Vagy nem lesznek.”

Mindkét pedagógus-szakszervezet támogatja és részt is vesz azon a szeptember másodikára meghirdetett budapesti megmozduláson, amelyen a diákok tüntetnek pedagógusaikért.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG