Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Tisztelet és Szabadság Párttal indulna az EP-választáson Magyar Péter, csütörtökön veheti nyilvántartásba az NVB


Magyar Péter beszédet mond az általa szervezett demonstráción a Kossuth téren 2024. április 6-án
Magyar Péter beszédet mond az általa szervezett demonstráción a Kossuth téren 2024. április 6-án

Beadta pártja nyilvántartásba vételi kérelmét a Nemzeti Választási Bizottságnak – közölte Magyar Péter. A Tisztelet és Szabadság Párttal indulnak a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választáson.

„Percekkel ezelőtt beadtuk a Nemzeti Választási Bizottságnak pártunk nyilvántartásba vételi kérelmét” – írta Magyar Péter a Facebook-oldalán. Úgy tudja, az NVB csütörtökön ülésezik, és elvileg döntést is hoz.

„Lássuk meg, mennyire fél a hatalom, és hogy megpróbálják-e adminisztratív eszközökkel megakadályozni az indulásunkat” – fogalmazott Magyar, aki egy másik posztban arról írt, hogy a párt a szerdai közgyűlésén egyik alelnökévé választotta őt, illetve – ahogy ő fogalmaz – többségbe kerültek a Tisztelet és Szabadság Párt (TISZA) ügydöntő szerveiben. Mint a Telex írja, a párt logóján már a Talpra Magyarok! Közössége szerepel.

A hírportál azt írja, hogy a TISZA alelnöke, Deák Boldizsár – aki korábban fideszes önkormányzati képviselő volt Egerben, és egyidőben az Egri Vízilabda Klub elnökségi tagjaként is dolgozott – egy 2021-es interjúban kizárt minden együttműködést az ellenzékkel. A pártot Deák Boldizsár ideológiamentes, középutas politikát folytató jobbközép pártként határozta meg.

Ehhez kapcsolódóan: Ezért jó terep az EP-választás Magyar Péternek

Magyar Péter egyébként április 6-án, a százezres Kossuth téri tüntetés után arról beszélt a Magyar Hangnak, hogy több párttal is tárgyalt és megvan az, amelyikkel indul az EP-választáson, de stratégiai okokból fontos a bejelentés időzítése. Mint fogalmazott, relatíve kevés időt szeretne adni az "ellenségnek a támadásra, ellehetetlenítésre".

Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választása listás szavazással történik, vagyis a választók egy listára szavazhatnak. Listát pedig csak azok a Magyarországon bejegyzett pártok állíthatnak, amelyek a választás kitűzésekor a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában jogerősen szerepeltek.

Sulyok Tamás köztársasági elnök hivatalosan március 12-én tűzte ki a választások június 9-i időpontját. A listát állító pártoknak a választás kitűzését követően a Nemzeti Választási Bizottságnál jelölőszervezetként be kell jelenteniük magukat. Ez a nyilvántartásba vétel, amelyet most Magyar Péter kezdeményezett. Azért nem új pártot alapított, hanem átvett egy meglévőt, mert csak így tudta teljesíteni a listaállítás feltételeit.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG