Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tisztítószer-verseny tisztázta: ijesztően koszosak az orosz iskolai WC-k


Koszos orosz WC-k. A Domestos révén napvilágra került az orosz iskolai illemhelyek siralmas állapota. A felirat felhívása:„Válassza ki, mely iskolák toalettjeit újítják fel vagy kapnak Domestos-készletet!”
Koszos orosz WC-k. A Domestos révén napvilágra került az orosz iskolai illemhelyek siralmas állapota. A felirat felhívása:„Válassza ki, mely iskolák toalettjeit újítják fel vagy kapnak Domestos-készletet!”

Kihirdette az „Oroszország legpiszkosabb iskolai toalettjei verseny" győzteseit a Domestos tisztítószercég. Ennek nyomán pedig példátlan kritika zúdult az iskolákra és az államra az illemhelyek állapota miatt.

A brit márka marketingkampánya nyomán több tucatnyi képet osztottak meg oroszok az ottani iskolai mosdókról. Ezek között szerepeltek a szovjet időket idéző lepusztult „guggolós” WC-k és egy sor olyan illemhely, amely szinte semmilyen privát elkülönülésre nem ad lehetőséget.

Ijesztők ezek a fotók” – írta a Twitteren Andrej Pivovarov, a Kreml-bíráló, és egykori olajmágnás, Mihail Hodorkovszkij alapította Nyílt Oroszország nevű demokráciapárti mozgalom igazgatója.

A verseny napvilágra hozta, hogy „milyen szörnyű módon nem tiszteli a gyerekeket az iskolákat évek óta nem karbantartó állam” – tette hozzá.


Fejétől bűzlik a hal

Más felhasználók a hivatalos korrupciót és pazarlást ostorozták, egyesek pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökön gúnyolódtak.

A Domestos nevű márka oroszellenes és Putyin-ellenes lépése. Mindenki láthatja, milyen undorító állapotban vannak az állami iskolák WC-i a Nagy Oroszországban” – írta Rusztem Adagamov népszerű blogger a Twitteren.

„Jó lenne kideríteni, ki áll az akció mögött, a CIA vagy az amerikai külügyminisztérium?” – mondta, az ország bajait a Nyugatra kenő orosz illetékeseken gúnyolódva.

A Domestos olyan sok, lehangoló állapotú WC-t talált, hogy hatra növelte a nyertesek számát. A „győzteseknek” felajánlották az illemhelyek rendbetételét.

Ha nem takarít az állam, segít a magáncég

A pályázatok alatti kommentekben a résztvevők arra panaszkodtak, hogy évek óta nem újították fel a WC-ket.

A képek nagy részén azt látni, hogy az egyes WC-csészék között nincs elválasztófal, mállik a csempe, a vakolat, és hogy az illemhelyeket már egy ideje láthatóan nem takarították.

A Vlagyimiri körzetben található Gus-Hrusztalnij város egyik WC-je kapta a legtöbb szavazatot. A pályázat benyújtója szerint a gyerekek hazajárnak az iskolából, hogy ott könnyítsenek magukon.

A versenyben résztvevő orosz iskolák mindegyike egy évre elegendő ingyenes tisztítószert kap a Domestostól.

XS
SM
MD
LG