Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kormánypárti menet Belgrádban a tömeges lövöldözések és ellenzéki tiltakozások után


Busszal érkeznek vidékről és a környező országokból a belgrádi tüntetésre Aleksandar Vučić támogatói 2023. május 26-án
Busszal érkeznek vidékről és a környező országokból a belgrádi tüntetésre Aleksandar Vučić támogatói 2023. május 26-án

Tízezreket várnak pénteken a szerb fővárosban az Aleksandar Vučić államfőt támogató menetre. Az elnök váratlan elégedetlenséggel kényszerül szembenézni autokratikus vezetése miatt abban a válságban, amely az országot megdöbbentő két tömeglövöldözés miatt alakult ki.

Vučić „Szerbia történetének legnagyobb tüntetésére” hívta híveit, akik közül sokan az arcképével díszített egyenpólót viselnek. Busszal szállították őket Belgrádba az egész országból, sőt a szomszédos Koszovóból és Boszniából is.

Az állami cégek és intézmények dolgozóit arra kérték, vegyenek ki szabadnapot, hogy ott lehessenek a parlament épülete elé szervezett nagygyűlésen. Többen azt mondták, hogy figyelmeztették őket: elveszíthetik a munkájukat, ha nem látják őket a buszokon, amelyek már órákkal az esemény előtt kezdtek befutni a helyszínre.

Szerb tisztviselők szerint a menet „egységet és reményt” hirdet Szerbia számára.

A hónap elején a fővárosban három nagy kormányellenes tüntetésen követelték Vučić menesztését, valamint két magas rangú biztonsági tisztviselő lemondását. A követelések között szerepelt két Vučić-párti televízió sugárzási engedélyének visszavonása is, amiért az erőszakot népszerűsítik és gyakran szerepeltetnek elítélt háborús bűnösöket és más bűnözőket.

Az ellenzéki tüntetők Vučićot hibáztatják, amiért a reménytelenség és a megosztottság légkörét hozta létre az országban, szerintük közvetve ez vezetett el a május 3-i és május 4-i tömeges lövöldözéshez, amelyekben 18 ember meghalt és húsz megsebesült. Sokan közülük iskolások voltak, akiket egy 13 éves diáktársuk lőtt le.

Vučić vehemensen tagadta, hogy felelős lenne a lövöldözésekért, keselyűknek és hiénáknak nevezve az ellenzéki tiltakozások szervezőit, akik arra akarják felhasználni a tragédiákat, hogy erőszakkal és választások nélkül jussanak hatalomra.

„Nem az erőszak ellen vannak, az én fejemet akarják” – mondta.

Elemzők szerint az országban több mint egy évtizede szilárd hatalmat birtokló Vučić a menet megszervezésével megpróbálja lekörözni az ellenzéki tiltakozások rengeteg résztvevőjét.

„Most először gondja akadt Vučićnak – mondja Zoran Gavrilović politikai elemző. – Ez nem annyira az ellenzék, inkább a felébredt szerb társadalom.”

A tömegrendezvényen Vučić várhatóan bejelenti, hogy távozik a Szerb Haladó Párt éléről, és egy mozgalmat indít, amely egyesíti az ország összes „hazafias erejét”. Szeptemberre új parlamenti választást is kiírhat – amit az ellenzék aligha fogadna el a jelenlegi feltételek mellett, amikor az államfő teljes ellenőrzést gyakorol a hatalom minden pillére felett, beleértve a mainstream médiát is.

Az egykori oroszbarát ultranacionalista Vučić, aki most azt mondja, hogy be akarja vinni az országot az Európai Unióba, azt állítja, hogy „külföldi titkosszolgálatok” állnak az ellenzéki tiltakozások mögött. Közölte, hogy a figyelmeztetést testvéri hírszerző ügynökségektől kapta Keletről – amiről úgy gondolják, hogy Oroszországot jelenti.

Sokan félnek attól, hogy a pénteki tüntetésen erőszak robbanhat ki, amit aztán ürügyként használhatnak fel a jövőbeni ellenzéki tiltakozások leverésére, beleértve azt is, amelyet szombatra szerveznek Belgrádban.

Hasonló nagy felvonulásokat tartottak Szerbiában a kilencvenes évek elején, amikor Slobodan Milošević olyan tüzes beszédeket mondott, amelyek Jugoszlávia erőszakos felbomlását harangozták be és tömegeket mozgósítottak az azt követő háborúkra.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG