Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A török elnök benyújtotta a svéd NATO-tagság ratifikációjáról szóló törvényjavaslatot


Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a törökországi Ankarában 2023. március 16-án
Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a törökországi Ankarában 2023. március 16-án

A svéd miniszterelnök a közösségi médiában üdvözölte Tayyip Erdoğan elnök lépését, amely megnyitja az utat a csatlakozás előtt a védelmi szövetséghez.

A török elnök hétfőn nyújtotta be a török parlamentnek a Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló törvényjavaslatot.

Törökország eddig azért akadályozta a svéd NATO-csatlakozást, mert véleménye szerint Svédország olyan személyeknek nyújt menedéket, akik Törökország szerint terroristacsoportokhoz tartoznak. Ankara szerint Stockholmnak konkrétabb lépéseket kell tennie a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) milíciájának megfékezésére, mielőtt a török parlament ratifikálná a svéd NATO-tagsági kérelmet. A PKK-t Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti.

Ehhez kapcsolódóan: Erdoğan: Ha megkapjuk az amerikai F–16-osokat, a török parlament megszavazza a svéd NATO-tagságot

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy „gyors szavazásra” számít a török parlamentben, és hamarosan szövetségesként üdvözölheti Svédországot. Egy európai diplomata szerint a főtitkár kilátásba helyezte, hogy a NATO-tagok következő, november 28-án és 29-én esedékes külügyminiszteri találkozóján Svédország csatlakozhat a szövetséghez – írja a Reuters.

Korábbi cikkünk a témában: A svéd alkuban csúcsosodott ki Törökország új keletű nyugati fordulata

Svédország és Finnország az Ukrajna elleni orosz invázió megindulása után kérte felvételét a NATO-ba. Ehhez mind a 31 NATO-tagország egyhangú szavazata kell. Finnország csatlakozását márciusban először a magyar, majd a török parlament is jóváhagyta, Svédországét azonban a mai napig nem ratifikálta a két ország parlamentje.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szeptember 21-én, a Fidesz–KDNP esztergomi, kihelyezett frakcióülése után beszélt arról, hogy egyelőre nem tudják támogatni a ratifikációt, és kicsi esélyt lát arra, hogy ősszel szavazhatna erről a parlament. Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a frakcióban nagy az ellenállás, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a közmédiában mondta azt, hogy „semmi nem sürgeti Svédország NATO-csatlakozását”.

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke ugyanakkor arról beszélt október elején a Szabad Európának adott interjúban: meggyőződése, hogy a magyar parlament még a törökök előtt ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG