Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A török ​​parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyal Svédország NATO-csatlakozásáról


Tayyip Erdogan török elnök részt vesz az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) csúcstalálkozóján Rijádban, Szaúd-Arábiában, 2023. november 11-én
Tayyip Erdogan török elnök részt vesz az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) csúcstalálkozóján Rijádban, Szaúd-Arábiában, 2023. november 11-én

A török parlament külügyi bizottsága hivatalos napirendje szerint csütörtökön vitatja meg a Svédország NATO-tagságát jóváhagyó törvényjavaslatot.

Erdoğan elnök három hete nyújtotta be ratifikálásra a törvényjavaslatot, a lépést a NATO és Stockholm is üdvözölte. Törökország eleinte kifogásolta, hogy Svédország menedéket ad olyan csoportoknak, melyeket Ankara terroristának tart.

A törvényjavaslatot jóvá kell hagynia a parlament külügyi bizottságának, mielőtt a ház szavazna róla. Ezután írhatja alá Erdoğan elnök a törvényerőre emelkedő jogszabályt.

Miközben azt mondta, hogy Ankara többet vár Svédországtól a kurd fegyveresek elleni küzdelemben, Erdoğan ebben a hónapban kijelentette, hogy amennyire csak lehet, igyekszik elősegíteni a NATO-bővítésről szóló ratifikációt.

Ehhez kapcsolódóan: Kvíz: Se veled, se nélküled – Mi lesz a svéd NATO-tagsággal?

A NATO külügyminiszterei november 28-29-én találkoznak Brüsszelben.

A régóta semleges Svédország és Finnország tavaly kérte felvételét a védelmi szövetségbe, hogy megerősítse biztonságát az Ukrajna elleni orosz inváziót követően. Finnország felvételét áprilisban lezárták, de Svédország tagságát Törökország és Magyarország parlamentje még nem szavazta meg.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG