Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ez egy stratégia. Büszkék vagyunk rá” – mondta Orbán Viktor arról, miért találkozott Vlagyimir Putyinnal Pekingben


Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök Pekingben 2023. október 17-én
Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök Pekingben 2023. október 17-én

Orbán Viktor Brüsszelben beszélt erről a sajtónak az Európai Unió vezetőinek találkozója előtt, október 26-án – írta az AFP. A miniszterelnök sajtófőnöke szerint Orbán Viktor „minden ilyen találkozó előtt le szokta folytatni a Magyarország NATO- és EU-tagságából fakadó konzultációkat”.

Orbán Viktor a tudósítás szerint arról beszélt az újságíróknak Brüsszelben, amikor pekingi találkozójáról kérdezték Vlagyimir Putyinnal, hogy „büszkén” tartja a kommunikációt Moszkvával. Úgy fogalmazott: „minden kommunikációs vonalat nyitva tartunk az oroszok felé. Ellenkező esetben esély sem lesz a békére.” Azt is mondta, hogy „ez egy stratégia. Büszkék vagyunk rá.”

Ehhez kapcsolódóan: Az Orbán–Putyin-találkozó miatt összeültek a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország budapesti nagykövete

Közben a HVG arról írt, hogy értesülése szerint Vlagyimir Putyinnal folytatott legutóbbi, kínai megbeszélése előtt Orbán Viktor telefonon tájékoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a közelgő találkozóról. A hírportál úgy tudja, Orbán Viktor ezekben a telefonbeszélgetésekben jelezte, hogy a találkozó nem az ő kezdeményezésére jön létre, de nem lehetséges kitérni előle.

A lap erről megkérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki azt válaszolta, hogy Orbán Viktor minden ilyen találkozó előtt le szokta folytatni a Magyarország NATO- és EU-tagságából fakadó konzultációkat, azt ugyanakkor nem kommentálta, hogy a miniszterelnök miért nem tudott kitérni a találkozó elől.

Orbán: Putyin nem fog megbukni

Orbán Viktor pénteken a közmédiában tett nyilatkozatában is beszélt az orosz elnökről. Szerinte „világos, hogy az ukránok a fronton nem fognak nyerni, az oroszok a fronton nem fognak veszíteni, és szó sincs arról, hogy az orosz elnök megbukna”. Hozzátette, hogy ilyenkor szükség van egy B tervre.

A magyar kormányfő Brüsszelből jelentkezett be a Kossuth rádió reggeli műsorába, a kétnapos EU-csúcsról, amelyről elmondta, hogy visszadobták Brüsszel költségvetési javaslatát, amelyet kidolgozatlannak, komoly tárgyalásra alkalmatlannak nevezett. Mint fogalmazott, „Magyarország se nem bírja, se nem akarja támogatni” Ukrajnát.

Lukasenka szívesen látja?

Közben a 24.hu a Beta belgrádi hírügynökség cikkére hivatkozva ír arról, hogy Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a minap meghívta Belaruszba Orbán Viktort Szijjártó Péter külügyminiszter minszki látogatása során.

Szijjártó Péter csütörtökön járt a belarusz fővárosban, ezt megelőzően pedig idén februárban látogatott Minszkbe, heves kritikát kiváltva az európai vezetők részéről. Áprilisban Szergej Alejnyik belarusz külügyminisztert fogadta a magyar kormány Budapesten.

XS
SM
MD
LG