Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A törökök tagadják, hogy meg akarták alázni Von der Leyent


Törökország ‒ Erdoğan elnök és Charles Michel elfoglalják székeiket, Ursula von der Leyennek már nem jutott hely mellettük az ankarai elnöki palotában. 2021. április 6.
Törökország ‒ Erdoğan elnök és Charles Michel elfoglalják székeiket, Ursula von der Leyennek már nem jutott hely mellettük az ankarai elnöki palotában. 2021. április 6.

Törökország határozottan visszautasította, hogy a neme miatt nem jutott szék a keddi tárgyaláson Ursula von der Leyennek, az Európai Unió egyik legnagyobb hatalmú vezetőjének. Ankarában azt állítják, hogy az EU protokollra vonatkozó kéréseinek tettek eleget az elnöki palotában tartott találkozón.

Az Európai Bizottság elnöke Charles Michelnek, az Európai Tanács vezetőjének társaságában tárgyalt kedden Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel Törökország és az unió kapcsolatairól. A vendégeket egy nagy terembe vezették az Erdoğannal folytatott megbeszélésekhez, de csak két szék várt az uniós és a török zászlók előtt a három vezetőre.

Von der Leyen a székeket elfoglaló férfiakra nézett, és meglepődését az „ehm” szócskával és a csalódás gesztusával fejezte ki. Később egy nagy, bézs kanapén ülve volt látható, külön férfi tárgyalópartnereitől.

Nem is nemi megkülönböztetés

Az erről készült fotók élénk bírálatot váltottak ki a közösségi médiában, a megjegyzéseket írók nemi megkülönböztetést emlegettek.

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter szerint Törökországot „rendkívül igazságtalan” kritika érte a látogatás és Von der Leyen állítólagos semmibe vétele miatt.

„Törökország egy régi gyökerekkel rendelkező állam, nem ez az első alkalom, hogy vendéget fogad” ‒ mondta Çavuşoğlu. „​A (nemzetközi) találkozók során alkalmazott protokollja összhangban áll a nemzetközi protokollszabályokkal és a világszerte elismert török vendégszeretettel.

Çavuşoğlu azt bizonygatta, hogy a protokollért felelős török és uniós tisztviselők a látogatás előtt találkoztak, és a szoba elrendezése megfelelt az Európai Unió kéréseinek.

Ankara szerint az unió kérte

„Az elnöki irodában tartott szűk körű találkozón alkalmazott protokoll megfelelt az uniós fél kéréseinek. Más szavakkal, az ülőhelyek elrendezése az uniós fél javaslataival összhangban történt” ‒ mondta. Hozzátette azt is, hogy kötelessége az unió nyilvános hibáztatása, miután még „az EU legmagasabb szintjein” is Törökország ellen hangoztak el vádak.

Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője szerdán azt mondta, hogy Von der Leyen meglepődött az elrendezésen, mert együtt kellett volna leültetni őt Michellel és Erdoğannal.

„​Úgy döntött, hogy ennek ellenére nem áll fel, a tartalmat a protokoll elé helyezi. De mindazonáltal hadd hangsúlyozzam: az elnök elvárja, hogy az általa képviselt intézményt a megfelelő protokoll mentén kezeljék” ‒ mondta Mamer, hozzátéve, hogy Von der Leyen arra kérte a csapatát: gondoskodjon arról, hogy az eset a jövőben ne ismétlődjön meg.

Michel mentegetőzik

Michel szerdán délután azt mondta: a kínos zavart az okozta, hogy a törökök túl „szigorúan alkalmazták” a protokollszabályokat, és sajnálkozott „​az Európai Bizottság elnökével szemben alkalmazott megkülönböztető, sőt lekicsinyítő bánásmód miatt”.

Arról beszélt, hogy a találkozóról készült képek azt a benyomást keltették, mintha ő „közömbös” lett volna a helyzet iránt. „​Semmi sem állhatna távolabb az igazságtól, a legmélyebb érzéseimtől vagy a tisztelet elvétől, amit oly nagyra becsülök” ‒ mondta.

„​Amikor rájöttünk, hogy mennyire sajnálatos a helyzet, úgy döntöttünk, nem csinálunk jelenetet, nem rontunk tovább a helyzeten”​ ‒ tette hozzá.

Készült az AP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG