Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A törvényben előírtnál jóval nagyobb nyugdíjemelésről döntött a kormány


Idős vásárlók a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án
Idős vásárlók a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án

A Magyar Közlönyben szerda este megjelent, több millió embert érintő rendelet szerint 4,5 százalékos lesz a nyugdíjemelés. A novemberre járó ellátásokat a jogosultaknak már az emelt összegben kell folyósítani. Kiderült az is, mennyi lesz a nyugdíjprémium.

A közlönyben olvasható, a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. november havi kiegészítő emeléséről, illetve a 2022. évi nyugdíjprémiumról és egyes más ellátások után járó, egyszeri juttatásról szóló kormányrendeletek szerint a 4,5 százalékos emelés november 1-jétől, 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal érvényes. Ez azt jelenti, hogy a novemberre járó ellátásokat a jogosultaknak már az emelt összegben kell folyósítani.

A Portfolio elemzésében emlékeztet arra, hogy ha a kormány szigorúan tartja magát a törvényileg előírt nyugdíjkorrekciós mértékhez, akkor 1,8 százalékos emelést kaptak volna a nyugdíjasok novemberben. A gazdasági hírportál szerint az arra utal, a kormány is azt valószínűsíti, hogy az infláció még nem csillapodik idén. Korábban több elemzőt is megkérdezett és számos cikkben foglalkozott ezzel a Szabad Európa, egyebek között itt és itt.

Miért járt volna eredetileg 1,8 százalékos emelés?

A nyugdíjtörvény úgy rendelkezik, hogy amennyiben a január-augusztus között mért várható nyugdíjas infláció (a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint mért áremelkedés) éves mértéke magasabb lenne, mint az ugyanebben az időszakban mért általános fogyasztóiár-növekedés, akkor a kompenzációt a magasabb mértékű nyugdíjas infláció szerint kell végrehajtani – írja a Napi.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartásoknál 10,6 százalékkal emelkedtek. Ez azt jelenti hogy az eddigi 5,0 plusz 3,9 százalékpontos (összesen 8,9 százalékos) idei nyugdíjemelést 1,8 százalékponttal kellett volna visszamenőlegesen kiegészítenie, a 10,7 százalékos inflációhoz igazítania a kormánynak novemberben. A 4,5 százalékos emelés azt valószínűsíti, hogy 13,4 százalékra (8,9 plusz 4,5 százalékra) várja a kormány az idei átlagos pénzromlás mértékét.

Kiderült, mekkora lesz a nyugdíjprémium

Megjelent az a rendelet is, amelyből kiderül, hogy a novemberi nyugdíjprémium számításához használt szorzószám 0,5 lesz. Nyugdíjprémium a törvény szerint akkor jár, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot. A szorzó alapján a kormány 4 százalékos GDP-növekedéssel számol.

Ezzel a 0,5-es szorzóval kell megszorozni a novemberi nyugellátás negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot, így jöhet ki a 10 ezer forintos nyugdíjprémium.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG