Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A törvényes bevándorlás fokozását szorgalmazza az olasz elnök az emberkereskedelem legyőzésére


Ezen a 2021. június 30-án készült fotón egy túlzsúfolt migránshajó próbál megszökni a líbiai parti őrség elől a Földközi-tengeren
Ezen a 2021. június 30-án készült fotón egy túlzsúfolt migránshajó próbál megszökni a líbiai parti őrség elől a Földközi-tengeren

Az Európai Uniónak több legális bevándorlót kellene átengednie a határain, hogy megállítsa az embercsempészetet – mondta Sergio Mattarella olasz elnök pénteken. A közelmúltban megugrott az Olaszországba tengeri úton érkező bevándorlók száma.

Az Észak-Afrikából Olaszországba átkelők száma 106 ezerre, több mint kétszeresére nőtt az egy évvel korábbihoz képest, annak ellenére hogy Giorgia Meloni miniszterelnök jobboldali kormánya igyekezett visszaszorítani az illegális migrációt, és korlátozni a jótékonysági mentőmissziókban részt vevő hajókat.

„A migráció jelenségét önmagának megfelelően kell kezelni: olyan mozgásként, amelyet falak vagy korlátok nem tudnak eltüntetni” – mondta Mattarella Riminiben, a Communion and Liberation nevű katolikus csoport konferenciáján.

Ehhez kapcsolódóan: „Ez elfogadhatatlan, ez hazugság, ez rasszizmus” – egy migránshajó elsüllyedéséről vitáztak az EP-ben

„A rendszeres, fenntartható és kellően magas kvóták jelentik az egyetlen módját annak, hogy felszámoljuk a kegyetlen emberkereskedelmet, [mert] az embertelen költségek és szenvedés nélküli érkezés lehetősége és reménye” meggyőzhetné a migránsokat, hogy kivárják a sorukat – tette hozzá.

Meloni kormánya részben követte Mattarella tanácsát, és júliusban bejelentette, hogy 2023–2025-re 452.000-re emeli a nem uniós bevándorló munkavállalók belépési kvótáját, ám ez a szint alatta marad a cégek és szakszervezetek által kért 833.000-nek. Az olasz elnök, aki államfőként párton kívüli személyiség, azt mondta, uniós szinten kell lépéseket tenni. A migráció már régóta kényes politikai kérdés az unión belül, hátráltatja a 27 tagállam közös döntéseit.

Ehhez kapcsolódóan: A kormány két-háromszázezer újabb bevándorló vendégmunkást szeretne, csak a környékről már nem akarnak idejönni

Mattarella beszédében elmondta, hogy irodájában őrzi egy hajótörés tizenéves áldozatának rajzát, aki a kabátjába varrt iskolai bizonyítványával indult útnak, jelezve, hogy „tanulni akart Európába jönni”.

„Ez a rajz arra emlékeztet, hogy az általunk gyakran emlegetett migrációs számok és százalékok mögött számtalan ember áll a maga történetével, terveivel, álmaival, jövőjével” – mondta az elnök.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG