Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormány két-háromszázezer újabb bevándorló vendégmunkást szeretne, csak a környékről már nem akarnak idejönni


Képzettséget igénylő külföldi munkalehetőségek közül válogatnak az érdeklődők egy manilai állásbörzén 2012. március 19-én (a kép illusztráció)
Képzettséget igénylő külföldi munkalehetőségek közül válogatnak az érdeklődők egy manilai állásbörzén 2012. március 19-én (a kép illusztráció)

Főleg a Fülöp-szigetekről, mellette Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból próbálnak egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat behozni a hazai munkaerő-kölcsönző cégek a legkevesebbet fizető munkákra. A kormány három-négyszázezer ilyen távoli vendégmunkással tervezne, mert a környékről kevésbé akarnak Magyarországra jönni az alacsonyan képzett munkavállalók.

A már ittlévő durván nyolcvanezer fő mellé a kormány még két-háromszázezer migráns vendégmunkás Magyarországra hozatalát próbálja elérni – írja a Világgazdaság Czomba Sándor államtitkárra is hivatkozva.

Döntően képzetlen vagy a legalacsonyabb képzettségeket igénylő munkákra próbálnak olyan embereket hozni, akik olyan bérszinten is elvállalják ezeket a munkákat, amilyenen a magyarok már nem.

Karácsony Zoltán, a HR Portál munkaerőpiaci szakembere szerint

most az első számú célország a Fülöp-szigetek, de Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból is toboroznak nagyobb számban munkavállalókat.

Eddig főleg a környező országokból próbáltak toborozni az iparági cégek, de Czomba államtitkár szerint ez meg fog változni. Azt nem közölte, hogy szerinte miért akarnak kevésbé Magyarországon dolgozni a környékbeli képzetlenebb munkavállalók.

Karácsony Zoltán szerint a migránsok többségét betanított munkára hozzák, de egyre több a szakmunkáskeresés is, például hegesztő, teherautó-sofőr, targoncás pozícióba is keresnek embereket.

Kiemelte, hogy folyamatosan bővül az olcsó munkaerőt megrendelni szándékozók köre, a gyártósori állások mellett már szolgáltatások is megjelentek, például szállodák takarítására is így keresnek munkaerőt.

A szakember elmondta, hogy bár a kormány egyszerűsítette a harmadik országból idecsábított vendégmunkások adminisztrációját, a toborzás átfutási ideje még mindig 14-15 hét.

A vendégmunkások behozása viszont csábító lehetőség lehet, miután folyamatosan bővül az érintett munkaerő-kölcsönzők köre.

„Gőzerővel zajlik a toborzás, eddig 25 kölcsönzőcég szerzett minősítést, hogy egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat hozzon Magyarországra” – mondta a lapnak Karácsony.

A vendégmunkások, idénymunkások alapvetően korlátozott időre kapnak tartózkodási papírokat Magyarországon, de van lehetőségük arra is, hogy örökre itt telepedjenek le.

A cégeknek is jellemzően jobban megéri letelepíteni megfelelő, gyakorlott dolgozóit, mint cserélgetni őket. A Jász-Plasztik jászberényi akkumulátorgyáránál 2017-ben már a dolgozók fele nem volt magyar, akkor a cégtől azt közölték, hogy szeretnék, ha teljesen le is telepednének a migránsaik, és megtalálnák a jövőjüket az elöregedő Jászberényben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG