Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tüntetések miatt elhalasztják a brit uralkodó franciaországi látogatását


Tüntetők a párizsi Bastille téren 2023. március 24-én
Tüntetők a párizsi Bastille téren 2023. március 24-én

Péntekre újabb demonstrációkat szerveztek a francia kormány nyugdíjreformját ellenző mozgalmak, Marseille-ben eltorlaszolták a kereskedelmi kikötőt, míg Párizs utcái tele vannak az előző napi tüntetés romjaival.

Az Élysée-palota bejelentette III. Károly brit uralkodó jövő hétre tervezett franciaországi látogatásának elhalasztását, mondván, hogy jelenleg nem állnak fenn az ehhez szükséges körülmények.

A hatóságok tájékoztatása szerint előző nap mintegy háromszáz helyszínen voltak tiltakozások országszerte, több mint 450 embert vettek őrizetbe, a legtöbbjüket a fővárosban.

A szakszervezetek által szervezett békés felvonulásokat több nagyvárosban anarchisták zavarták meg, a rendbontók kirakatokat törtek be, megtámadtak egy éttermet és összetűztek a rendfenntartókkal.

Lángolnak a szemétkupacok Párizsban 2023. március 23-án
Lángolnak a szemétkupacok Párizsban 2023. március 23-án

A tiltakozók Bordeaux elegáns városházának fából készült ajtaját is felgyújtották, amely hamar a lángok martaléka lett, de a tűz továbbterjedését aztán gyorsan meg tudták akadályozni.

Gérald Darmanin belügyminiszter közölte, hogy 441 rendőr és csendőr sebesült meg, miután egyes megmozdulások erőszakba torkolltak, illetve hozzátette, hogy nagyjából ezer kukát felgyújtottak Párizsban.

A belügyi tárca szerint országszerte 1,08 millióan vettek részt a tüntetéseken, a CGT szakszervezet 3,5 millió emberről számolt be.

Fennakadások vannak a közlekedésben is, számos szakszervezet munkabeszüntetést hirdetett, így a légi közlekedési hatóság is járatok törlését kezdeményezte.

Az Emmanuel Macron elnök által parlamenti szavazás nélkül kihirdetett, komoly utcai tüntetéseket kiváltó módosítások értelmében a jelenlegi 62-ről 64 évre emelik a nyugdíjkorhatárt.

A most 45 éves francia elnök kijelentette, hogy a reformnak az év vége előtt hatályba kell lépnie, mert az elengedhetetlen a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának biztosítása érdekében.

Ehhez kapcsolódóan: A francia elnök még idén hatályba léptetné a vitatott nyugdíjreformot

A törvény a következő hetekben az alkotmánytanács elé kerül, a testület jóváhagyására van szükség a kihirdetéséhez és életbelépéséhez.

A fővárosban már több mint két hete nem szállítják el rendesen a szemetet a tiltakozás részeként.

Ehhez kapcsolódóan: A tiltakozás jelképévé váltak Párizs utcáin a szeméthegyek

Korábban bizonyos zavarok keletkeztek az olajellátásban az ország déli és nyugati részén, minthogy több finomítóban is sztrájkba léptek a dolgozók, péntekre azonban helyreállt egyebek mellett a főváros ellátása is.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG