Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tüntetéseket szervező Egységes Diákfronttal is tárgyalna a kormány


Tüntetés az elbocsátott tanárok miatt a Klik központja előtt 2022. december 3-án
Tüntetés az elbocsátott tanárok miatt a Klik központja előtt 2022. december 3-án

Írásban kapott meghívást egyeztetésre az elmúlt hónapok oktatásügyi tüntetéseit szervező diákmozgalom a köznevelési helyettes államtitkártól. Kisfaludy László levelében konkrét dátum nincs, csak annyi, hogy a munkáját hamarosan megkezdő Országos Diáktanács felállása után mondhatják el javaslataikat.

Szép gesztus a megkeresés, sikernek értékelik, mert azt jelenti, hogy komoly huzavona és egy igen kemény időszak után tudomást vesz róluk a kormány – mondta a Szabad Európának Pirint Gergely, az Egységes Diákfront elnökségi tagja azt követően, hogy levelet kaptak Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkártól, amelyben egy eszmecsere lehetőségét vetette fel.

A megválasztott Országos Diáktanács (ODT) testülete hamarosan megkezdi munkáját, ezt követően keresik meg a módját, hogy az Egységes Diákfront is elmondhassa javaslatait – olvasható Kisfaludy László levelében.

Pirint Gergely szerint az Országos Diáktanáccsal a kormánynak kötelező tárgyalnia, de a vétójogukat elvették, így valójában már nincs beleszólásuk az oktatásba. Az ODT alapvetően jó kezdeményezés, de a kormány tudatosan leépítette a jogköreit, ahogy a sztrájkjogot is elvették a tanároktól – tette hozzá.

Szerinte valódi változást csak az utcáról lehet elérni, nagy tömegtámogatottsággal, de a felkérést komolyan veszik, és válaszolnak a levélre, amelyben várhatóan konkrét dátumot is javasolnak majd a tervezett találkozóra, az ODT felállását követő hetekben.

Úgy vélte, diákszervezetként azt várják el tőlük, hogy a diákok helyzetéről beszéljenek majd. Legfontosabb javaslataik a tantermek és az iskolák korszerűsítése, felújítása, az oktatás digitalizálása, okostáblák használata, a Nemzeti alaptanterv korszerűsítése és projektalapú oktatás.

Olyan témákról szeretnének egyeztetni, amelyben hitelesek, tehát elsősorban nem a tanárok ügyéről, hanem a diákok helyzetéről tárgyalnának, bár vannak átfedések, ilyen például a Nemzeti alaptanterv, a tankönyvek és az óraszámok.

A szegregációt is nagy problémaként említette Pirint Gergely. Sok olyan iskoláról tud, ahol külön folyosóra járnak a roma diákok, direkt megbuktatják őket, és roma osztályokat hoznak létre. Budapest agglomerációjában és vidéken hallott példákat. Ami még dühítő szerinte, hogy a családok anyagi helyzete nagyban befolyásolja egy diák előrejutását. Ahol nincs pénz különórákra és korrepetálásra, ott esélytelen, hogy jó gimnáziumba kerüljön egy általános iskolai tanuló – mondta Pirint Gergely.

A kormány eddigi lépései alapján nem sok érdemi előrelépést várnak a tervezett találkozótól, a tanároknak is csináltak konzultációt, annak sem volt sok eredménye, de ha nem veszik komolyan a felkérést, és nem készülnek fel épkézláb javaslatokkal, akkor majd azt mondhatják róluk, hogy csak tüntetnek, de nincs semmi javaslatuk – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Polgári engedetlenség a válasz az újabb tanárkirúgásokra

Folytatják a tiltakozásokat

Január–februárban nem terveznek utcai demonstrációt az időjárás miatt, január 31-re, a tiltakozások évfordulójára ülősztrájkot jelentettek be. A második órán a diákok a folyosón ülve bojkottálhatják a tanítást, ezzel tiltakozva az oktatás helyzete miatt. Volt már ilyen Budapesten, ezért aki ezt már unalmasnak tartja, ülés helyett mást is csinálhat, például élőláncot az iskola körül – tette hozzá. Arra számítanak, hogy több mint száz iskolában lesz akció. Ezt követően országjárásba kezdenek, és vidéki városokban tartanak fórumot – ismertette terveiket.

Az Erasmus-ügyről szólva azt mondta, ő maga a jogi karon szeretne továbbtanulni, és az Erasmus+-program az a lehetőség, amely eddig amellett szólt, hogy maradjon itthon, és hazai egyetemen kezdjen tanulni, mert ezzel a programmal így is eljuthat külföldre egy-két szemeszterre.

A program felfüggesztése az alapítványi egyetemek esetében éppen az ő korosztályát érinti elsősorban, akik jövőre érettségiznek. Attól tart, hogy ha a kormány nem tud megegyezni az Európai Bizottsággal, költségvetési forrásból fogják fizetni ezeket az ösztöndíjakat. Akkor pedig Pirint Gergely szerint előfordulhat, hogy a külföldi egyetemek nem fogadják őket, mert teljesen jogosan mondhatják, hogy arról az egyetemről, amely nem felelt meg az Európai Bizottságnak, miért jöjjenek hozzájuk diákok.

Ugyanakkor azzal sem ért egyet, hogy a kormány és az unió jogállami vitájában a magyar diákokat büntetik, ez nem etikus az unió részéről sem. Olyanoktól akarnak elvenni lehetőséget, akik ennek a rendszernek a kárvallottjai, és jövőbeni megdöntői lehetnek, ha megfelelő képzésben részesülnek, amelyhez a külföldi tanulmányok is hozzájárulnak – mondta az Egységes Diákfront elnökségi tagja.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG