Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Twitter közvetlen uniós felügyelet alá helyezését javasolják Németországban


A 2022. április 14-én készült fotón Elon Musk Twitter-fiókja látható, a háttérben pedig ő maga Washingtonban. Több neves újságíró Twitter-fiókját felfüggesztették, miután Musk a családja veszélyeztetésével vádolta őket
A 2022. április 14-én készült fotón Elon Musk Twitter-fiókja látható, a háttérben pedig ő maga Washingtonban. Több neves újságíró Twitter-fiókját felfüggesztették, miután Musk a családja veszélyeztetésével vádolta őket

Egy vezető német tisztviselő csütörtökön azt mondta: a Twitternek csatlakoznia kell más technológiai cégekhez, amelyek fölött az Európai Bizottság közvetlen felügyeletet gyakorol, mert a vállalat kiszámíthatatlan viselkedése az új tulajdonos, Elon Musk alatt veszélyt jelent a szólásszabadságra.

Sven Giegold, a német gazdasági minisztérium versenypolitikáért felelős államtitkára arra hivatkozott, hogy a Twitter egyik pillanatról a másikra újságírók fiókjait függesztette fel, és korlátozta a hozzáférést egyes hivatkozásokhoz.

Két európai biztosnak írt levelében Giegold felszólította az EU-t, hogy indítson vizsgálatot, és közölte, hogy a bizottságnak fel kell lépnie annak érdekében, hogy megakadályozza a Twitter szerinte „versenyellenes magatartását”.

A Twitter és az EU nem reagált még a kérdéssel kapcsolatos megkeresésekre.

„A szinte óránként változó általános szerződési feltételek, a linkek kiterjedt korlátozásának szeszélyes indoklása és az újságírók fiókjának blokkolása veszélyezteti a verseny szabadságát, és kockázatot jelent a véleménynyilvánításra, az információszabadságra és a sajtó szabadságára” – írta Giegold Twitteren, miközben megosztotta levelét.

Musk kedden bejelentette, hogy lemond a Twitter vezérigazgatói posztjáról.

Októberi, 44 milliárd dolláros felvásárlását káosz és vita jellemezte. A Twitter adatvédelmi szabályzatának decemberi változásai, valamint az újságírói fiókok felfüggesztése – és visszaállítása – Európa-szerte a hírszervezetek, az érdekképviseleti csoportok és a tisztviselők elítélését vívta ki.

Olaf Scholz német kancellár kormánya korábban úgy nyilatkozott, hogy egyre nagyobb aggodalommal figyeli a közösségimédia-cégnél zajló fejleményeket.

A német szabályozók már most is szorgalmazzák, hogy a kormányzati intézmények ne tegyenek közzé bejelentéseket kizárólag magántulajdonban lévő platformokon, és olyan alternatívákat ajánlanak, mint a decentralizált Mastodon közösségimédia-hálózat.

A bizottság a digitális piacokra vonatkozó új szabályozása értelmében átveszi az olyan nagy platformok felügyeletét, mint a Facebook és a Google – közölte Giegold.

„A Twitter azonban még nem minősül domináns digitális platformnak, azért sem, mert a cég eladásai még mindig túl alacsonyak – mondta. – Mindazonáltal a Twitter nagy befolyást gyakorol a közvélemény formálására világszerte és Európában is.”

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG