Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A járvány milliókat szegénységbe taszított, a gazdagok viszont még gazdagabbak lettek


Elon Musk, a világ jelenlegi leggazdagabb embere Los Angelesben 2019. július 21-én
Elon Musk, a világ jelenlegi leggazdagabb embere Los Angelesben 2019. július 21-én

A világ tíz leggazdagabb emberének több mint kétszeresére nőtt a vagyona a koronavírus-járvány kirobbanása óta, ugyanakkor 160 millió ember került a szegénységi küszöb alá ezen időszak alatt.

Az Oxfam nevű brit segélyszervezet arról számolt be, hogy a szupergazdagok ranglistáját vezető tíz ember anyagi javainak értéke mára meghaladta az 1500 milliárd dollárt, ami felér a világ legszegényebb 3,1 milliárd emberének összvagyonával.

Elon Musk, a Tesla alapítója, valamint a lista többi kilenc szereplője naponta együttesen 1,3 milliárd dollárral lett gazdagabb, azaz másodpercenként 15 ezer dollárral.

A vagyonnövekedés a jelentés szerint részben a számos országban elfogadott gazdaságélénkítő csomagoknak köszönhető, azok hatására ugyanis megugrottak a részvény- és ingatlanárak. A pandémia kezdete óta minden 26. órában dollármilliárdossá vált valaki.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor több mint 160 millió ember a szegénységi küszöb alá került.

Gazdasági erőszak

„Ez nem a puszta véletlen, hanem döntés következménye: gazdasági erőszakot követnek el, amikor a leggazdagabb és legbefolyásosabb emberek számára írják a szakpolitikákat. Ez közvetlen károkat okoz mindannyiunk, de leginkább a legszegényebbek, a nők és a lányok, illetve az etnikai csoportok számára” – hangsúlyozták.

Az Oxfam kitért arra is, hogy az egyenlőtlenség naponta 21 ezer ember halálához járul hozzá, ugyanis sokan nem jutnak hozzá megfelelő egészségügyi ellátáshoz, vagy éheznek.

A segélyszervezet a milliárdosok adóterheinek megemelésére szólított fel, aláhúzva, hogy ebből segíthetnék a leginkább rászorulókat. A jelentésben emellett a koronavírus elleni vakcinák szabadalmi jogainak eltörlését is sürgették.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG