Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A V4-ek közül Orbán Viktor gratulált utoljára Joe Bidennek


Orbán Viktor miniszterelnök az EU brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2020. október 2-án.
Orbán Viktor miniszterelnök az EU brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2020. október 2-án.

A magyar kormányfő korábban azt mondta, nincs B terve arra az esetre, ha nem Donald Trump nyerne az amerikai elnökválasztáson.

Orbán Viktor a Reurestnek nyilatkozott erről Brüsszelben még szeptember 25-én. A rövid interjúban a miniszterelnök egyebek között arról beszélt, hogy a magyar kormánynak kivételesen jók a kapcsolatai Donald Trumppal és valószínűleg alacsonyabb lesz a nyitottság, a kedvesség és az egymás segítésének szintje ha Joe Biden nyer. Hozzátette, szerinte Trump fog nyerni.

Orbán Viktor az interjúban arról is beszélt, hogy nincs B terve, ha mégis Biden győzne, de mint mondta, "az egyetlen ok, amiért itt ülök, miután több mint 30 évet töltöttem a politikában, az, hogy mindig hiszek az A tervemben".

Nem volt mindenki ennyire biztos Trump győzelmében a magyar kormányban. A Miniszterelnökséget irányító miniszter, Gulyás Gergely, amikor a legutóbbi Kormányinfón arról kérdezték, szerinte ki nyeri az amerikai elnökválasztást, azt mondta, csak 30-40 százalék a valószínűsége Trump győzelmének.

Cikkünk megjelenésekor a magyar kormány részéről hivatalosan sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem Áder János államfő nem gratulált még Joe Bidennek a választási eredményhez.

UPDATE: Orbán Viktor és Áder János is gratulált

Cikkünk megjelenése után nem sokkal közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel, hogy gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek.

"Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához" - írta Orbán Viktor.

A kormányfő után gratulált Áder János köztársasági elnök is Joe Bidennek, akit az amerikai sajtó a következő amerikai elnöknek nevez. Levelében a magyar államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelmi magyar-amerikai kapcsolatok közös értékekre épülnek: a két nemzet hagyományos szabadságvágyára és a demokrácia melletti elkötelezettségére. Magyarország a két országot összefűző baráti kapcsolatokat a jövőben tovább kívánja erősíteni.

A gratuláló levélben, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el vasárnap az MTI-hez, Áder János arról is írt, hogy a pandémia elleni küzdelem közepette sem szabad megfeledkezni a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak kezeléséről, a globális kérdések megoldásához hatékony pedig nemzetközi együttműködésre van szükség.

Magyarország az Egyesült Államok szövetségeseként a jövőben is kiveszi részét a béke és a biztonság megőrzését, valamint a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló erőfeszítésekből írta Áder János, aki felelősségteljes feladatainak ellátásához sok sikert és jó egészséget kívánt Joe Bidennek.

A V4-ek többi vezetője már gratulált

Andrzej Duda lengyel elnök Twitter-oldalán gratulált Joe Bidennek, azt írta „Lengyelország elszánt arra, hogy megőrizze a lengyel-amerikai stratégiai partnerség magas szintjét és minőségét, a még erősebb szövetség érdekében.”

Milos Zeman cseh államfő táviratban gratulált Joe Bidennek. Azt írta, a választás eredménye azt mutatja, hogy az amerikaiak változásokat akarnak. "Úgy vélem, továbbra is érvényes, hogy Európának ugyanúgy szüksége van Amerikára, mint Amerikának Európára. Közösen jobban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szabadkereskedelem igazságosabb legyen az egész világon" - írta Milos Zeman.

Andrej Babis cseh kormányfő is a Twitteren gratulált Bidennek, bejegyzésében fontosnak nevezte, hogy "az új államfő aktívan foglaljon állást a NATO szövetségi rendszere mellett, és igyekezzen kereskedelmi megállapodásokat kötni az Európai Unióval".

Zeman és Babis is nagyon jónak minősítette a cseh-amerikai kapcsolatokat, és kifejezték meggyőződésüket, hogy az együttműködés folytatódni fog.

Videón a választási eredmény miatt ünneplő és búslakodó amerikaiak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:52 0:00

Az amerikaiak a "megbékélés és a stabilitás" útját választották a rendelkezésükre álló két lehetőség közül - reagált az amerikai elnökválasztás eredményére Zuzana Caputová szlovák államfő.

A szlovák elnök bízik abban, hogy az Egyesült Államok aktív lesz a klímaváltozás kérdésében és teljesíteni fogja a párizsi klímaegyezményből fakadó kötelezettségeit.

"Megszólaltak a polgárok. Szoros együttműködésünk folytatódni fog" - írta gratulációjában a Twitteren Igor Matovic szlovák kormányfő.

Matovic reméli, hogy a jövőben az Egyesült Államok és az Európai Unió "erős partnerekké válnak".

XS
SM
MD
LG