Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A vád szerint Trump beszédei tüzelték fel a Capitoliumot megtámadó tömeget


A Capitolium épülete a Trump ellen indított eljárás első napján, 2021. február 9-én. Washington főváros, Egyesült Államok.
A Capitolium épülete a Trump ellen indított eljárás első napján, 2021. február 9-én. Washington főváros, Egyesült Államok.

Megkezdődött a bizonyítékok bemutatása Donald Trump volt elnök ügyében a Szenátusban. A demokraták szerint egyértelmű, hogy Trump felelős a halálos washingtoni zavargásokért.

A demokrata képviselők február 10-én bemutatták a vád álláspontját a Donald Trump ellen indított alkotmányos vádeljárásban. A vád azzal érvel, hogy az elnök nem ártatlan szemlélődő volt a Capitolium megostromlásában, hanem a halálos zavargások „fő felbujtó”-ja (inciter in chief – szójáték, az Egyesült Államokban az elnök egyben a hadsereg főparancsnoka, azaz a „commander in chief”).

Videókkal és idézetekkel bizonyítanák Trump felelősségét

A Képviselőház demokrata tagjai, akik az ügyész szerepét töltik be az eljárásban, órákon át prezentálták a bizonyítékaikat, köztük videókat a támadásról és részleteket Donald Trump beszédeiből, valamint Twitter-bejegyzéseiből. Jamie Rasking marylandi demokrata képviselő, a vádat képviselő demokraták vezetője azt mondta, a bizonyítékkal igazolható, hogy Trump megjegyezései nem retorikai fordulatok voltak, hanem egy közvetlen „fegyverbe hívás”.

Eddig nem látott felvételek a Capitolium ostromáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:25 0:00

A demokraták azzal vádolták meg Donald Trumpot, hogy feltüzelte a szimpatizánsait azzal a hazugsággal, hogy a november 3-ai választást elcsalták, és azt mondta nekik, hogy hazafias kötelességük „harcolni” azért, hogy visszanyerjék neki azt.

A zavargók bejegyzései is előkerültek

Több Twitter-bejegyzést is felhoztak, amiket a választás napja óta írt a volt elnök, köztük azt, amelyben egy washingtoni eseményre hívta a támogatóit az elnök, ami „vad lesz”.

A vád szerint Trump elmulasztotta a lehetőséget, hogy felszólítsa a szimpatizánsait, kerüljék az erőszakot, és helyette „duplázott”, azaz keményebb retorikára váltott, és azt mondta többször is a híveinek, hogy nem szabad elfogadniuk az eredményt.

A demokraták bemutattak olyan bejegyzéseket is, Twitter-hozzászólásokat és videókat, amelyben a volt elnök szimpatizánsai azt mondták, az elnök parancsait követik.

Főleg a január 6-ai beszédre alapozzák a vádat

A vádat képviselő demokraták arra a beszédre koncentráltak főleg, amit Trump a Fehér Ház mellett tartott tüntetésen mondott január 6-án, aznap, amikor a szimpatizánsai megrohanták a Capitoliumot, miközben a képviselők és szenátorok éppen a választási eredményt hitelesítették.

Madeleine Dean pennsylvaniai demokrata szenátor elismerte, hogy a tüntetésen Trump azt mondta az embereknek, hogy vonuljanak a Capitoliumhoz és „békésen és hazafiasan” hallassák a hangjukat. De Dean szerint ez volt az egyetlen alkalom, amikor Trump a beszédében a „békésen” szót használta. Közben a harc és harcolni szavakat 20 alkalommal mondta ki, például azt mondta a tömegnek, hogy „pokoli harcot” kell vívniuk.

Pelosi és Pence is veszélyben lehetett

A demokraták levetítették azt a videót is, amelyben a volt elnök szimpatizánsai halálos fenyegetik Nancy Pelosi demokrata házelnököt és Mike Pence republikánus alelnököt.

Stacey Plasket az Amerikai Virgin-szigetek delegáltja (a szövetségi állami státusszal nem rendelkező amerikai területek képviselőit nevezik így, akik nem szavazhatnak a Képviselőházban, de joguk van részt venni az üléseken) azt mondta, hogy Pelosit egy biztonságos helyre menekítették, de ha a tömeg rátalál, megölték volna. Plasket szerint azért keresték a zavargók a házelnököt, mert „Donald Trump ezt a küldetést adta nekik”.

Trump "elültette a harag magvait"

A vádat képviselő demokraták szintén azt próbálták meg bizonyítani, hogy Trump ültette el a felkelés csíráit azzal, hogy hazugságokat terjesztett a választás napja előtt és után is. „Trump tavaly tavasszal eszmélt rá, hogy elveszítheti a novemberi választást, és elkezdte elültetni a düh magvait a támogatói között azzal, hogy azt mondta, csak akkor veszíthet, ha a választást elcsalják” – mondta Joseph Neguse, Colorado demokrata képviselője.

Ha meg akarjuk védeni a köztársaságunkat, és meg akarjuk akadályozni, hogy valami ilyen ismét megtörténjen, el kell Trumpot ítélnünk” – mondta a képviselő. Erre azonban nincs sok esély, mivel 17 republikánusnak is Trump ellen kéne szavaznia, de eddig csak páran utaltak rá, hogy hajlandóak lennének a volt elnök ellen szavazni, aki még mindig nagyon népszerű a párt választói között.

A vádnak 16 órája van előadni az érveit, majd a védelem következik. Trump ügyvédei azzal terveznek érvelni, hogy a volt elnök csak a szólásszabadsághoz való alkotmányos jogával élt, valamint azzal, hogy eleve alkotmányellenes a hivatali ideje után impeachment-eljárást folytatni ellene.

Készült az AP, az AFP, a C-SPAN, és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG