Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A válaszadó orvosok több mint fele hajlandó lenne felmondani az egészségügy átalakítása miatt


Demeter Erzsébet háziorvos és Majnár Ildikó ápolónő adatokat egyeztet a szolnoki rendelőben 2021. április 27-én (képünk illusztráció)
Demeter Erzsébet háziorvos és Majnár Ildikó ápolónő adatokat egyeztet a szolnoki rendelőben 2021. április 27-én (képünk illusztráció)

A szakma tiltakozása ellenére az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta az egészségügyi törvénycsomagot, amely a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint veszélyezteti a betegbiztonságot, ezért arra kérik az államfőt, hogy ne írja alá. A MOK felhívására 4500 orvos jelezte, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását.

Rendkívüli országos küldöttgyűlést hív össze a MOK január elejére, miután három nap alatt mintegy nyolcezer orvos válaszolt felmérésükre – mondta a Népszavának Álmos Péter, a szervezet alelnöke. A válaszadók 96,6 százaléka szerint szükséges a küldöttgyűlés összehívása. 4500 orvos úgy nyilatkozott, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunkát fejeznék be.

„Ha azt nézzük, hogy most Szlovákiában 2100 orvos a letétbe helyezett felmondásával megfelelő körülményeket tudott kiharcolni, akkor a hazai 4500 orvos szándéka is – úgy gondoljuk – erős érv” – fogalmazott a lapnak Álmos Péter.

Hozzátette: a legnagyobb probléma, hogy az orvostársadalom megkerülésével a gyógyítókra hárítanak olyan problémákat, amelyek veszélyeztetik a betegbiztonságot. Például ha egy orvost a törvényben leírt módon elvezényelhetnek, mi lesz azokkal a betegekkel, akiket addig ő gondozott? A kamara szerint ez nem oldja meg a szakemberhiányt, hiszen ma már szinte minden szakma hiányszakma.

Álmos Péter hangsúlyozta: az egészségügy bajait a forrás- és a szakemberhiány okozza, ezeket a problémákat az új törvénycsomag az orvosok felé tereli, így rajtuk csapódik le, ezért szeretnének idejében lépni ellene.

Amint arról korábban írtunk, alapjaiban alakítja át az egészségügyi rendszert a szerdán megszavazott törvénymódosítás, amelyet Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár terjesztett elő. Az átalakításról ugyan indult szakmai vita, de a kormánypárti többség nem vette figyelembe a bírálatokat.

Arról is beszámoltunk, hogy az egészségügyi törvény módosítása alapján mintegy 2500 idős, krónikus beteg kerülhet át kórházból a létrejövő ápolási centrumokba a jövő év első felében, ellátásuk finanszírozásába pedig a rokonokat is bevonhatják a szociális törvény korábbi módosítása értelmében.

Azt egyelőre nem tudni, hol lesz ennyi férőhely, miközben most is tízezres várólisták vannak, és ki fogja őket ellátni – mondta a Szabad Európának korábban Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének (SZMME) elnöke.

XS
SM
MD
LG