Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A válaszadók 99 százaléka nemet mondott a Fudan budapesti campusára


A tüntetők tiltakoznak Budapesten a tervezett kínai egyetem építése ellen 2021. június 5-én
A tüntetők tiltakoznak Budapesten a tervezett kínai egyetem építése ellen 2021. június 5-én

Harmincezernél is többen vettek részt a fővárosi konzultációban, egy százalékuk támogatná csak a kínai csúcsegyetem Budapestre költözését. Karácsony Gergely főpolgármester országos népszavazást kezdeményezne az ügyben.

A kínai egyetemi campus tervezett helyszínélül választott kerület, Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina, és Karácsony Gergely főpolgármester ismertette a június 4. és június 13-a között lezajlott úgynevezett négynemes konzultáció eredményét.

Négy kérdést tettek fel, a NEM válaszok százalékban, kérdésekre lebontva:

  1. Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg? – 94,38 százalék.
  2. Egyetért-e a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának létrehozásával? – 96,92 százalék.
  3. Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának megépítésére? – 99,18 százalék.
  4. Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyenes képzést magyar diákoknak? – 98,74 százalék.

Karácsony Gergely a Baranyi Krisztinával közösen tartott sajtótájékoztatón egyebek mellett bejelentette, hogy a veszélyhelyzet után országos népszavazási kérelmet nyújtanak be, mert szerinte országos jelentőségű ügyről van szó. A főpolgármester szerint a konzultáció alapján egyértelmű, hogy Budapest nem kér a beruházásból. Mint mondta, mindent megtesznek azért, hogy a Fudan ne jöjjön Budapestre, a Diákváros pedig az eredeti tervek alapján valósuljon meg.

Az Országgyűlés június 15-én, kedden, a tavaszi ülésszak utolsó munkanapján tervez szavazni egyebek között a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról és a Budapest Diákváros megvalósításáról. Ferencváros polgármestere szerit ha a parlament megszavazza a vagyonjuttatást a Fudannak, akkor gyakorlatilag megvalósul a projekt, függetlenül a budapestiek akaratától.

Ha kínai egyetem épül, a Dalai Láma utcán lehet odajutni
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:22 0:00

XS
SM
MD
LG