Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony Gergely: "megvan nekünk a magunk baja a diktátorokkal"


Karácsony Gergely főpolgármester, beszédet mond a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én
Karácsony Gergely főpolgármester, beszédet mond a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én

"Egy világ választ el bennünket, amikor demokráciáról, emberi jogokról van szó", de nem a kínai emberek és nem Kína ellen tüntetnek – mondta a főpolgármester a Kossuth téri tiltakozáson, amelyet a Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampusza ellen hirdettek meg, de másról is beszéltek a szónokok. Hosszú idő óta ez volt az első tüntetés Budapesten.

A tiltakozók szombat délután 4-kor gyülekeztek a Kodály körönd és a Hősök tere közötti részen, majd az Andrássy úton, az Erzsébet téren, az Akadémia utcán és a Széchenyi téren át vonultak a Kossuth térre. A tüntetést a járványhelyzet miatt úgy szervezték meg, hogy tér közepén lehettek azok , akiknek volt védettségi igazolványuk, a többiek a kordonon kívül, a tér szélén gyülekeztek.

A Kossuth téren felszólalt mások mellett Baranyi Krisztina, a Fudan kampuszának helyszínéül kiszemelt Ferencváros polgármester, Bereczki Áron, Hallgatói Szakszervezet képviseletében, Gede Márton és Őze Sándor aktivisták, a lakhatási szervezetek – A Város Mindenkié, Utcáról Lakásba Egyesület, Utcajogász – nevében.

Ha kínai egyetem épül, a Dalai Láma utcán lehet odajutni
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:22 0:00

“Igen a Diákvárosra, nem a kínai gigaegyetemre”

Ezzel a mottóval hirdették meg a demonstrációt, amelyre a szervezők több ezer tiltakozót vártak. Karácsony Gergely, aki a Párbeszéd társelnöke és megméretteti magát az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson​ is egyebek között arról beszélt, hogy lesz, aki majd félreérti, hogy mi ellen tiltakoznak, mert "mi az egyetemekért szoktunk tüntetni".

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem a kínai emberek és nem Kína ellen tüntetnek, bár "egy világ választ el minket", amikor emberi jogokról, demokráciáról beszélünk.

"De megvan nekünk a magunk baja a diktátorokkal".

Karácsony Gergely kiemelte, a Diákváros miatt gyűltek össze, és azért, mert nem akarnak 500 milliárd forintból a magyar adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetemet. Mint mondta, megállítják a IX. kerületbe tervezett beruházást, és minden olyan ügyben kiállnak, amelyben a kormány a 99 százalék helyett az 1 százalékos kiváltságos érdeket fogja képviselni.

A főpolgármester a Fidesz erkölcsi öngyilkosságának nevezte a Fudan-ügyet, amely valójában szerinte olyanok vannak ma Magyarországon hatalmon, akik szolgálat helyett uralkodásként fogják fel a politikát.

Karácsony végül arra kérte a résztvevőket, hogy vegyenek részt a Fudan Egyetemről indított konzultációban, az ellenzéki előválasztáson, majd jövő áprilisban az országgyűlési választáson menjenek el szavazni.

Karácsony Gergely a Kosstuh téri Fudan-tüntetésen 2021. június 5-én
Karácsony Gergely a Kosstuh téri Fudan-tüntetésen 2021. június 5-én

Baranyi Krisztina: "Kína még a saját trójai falovát is a mi pénzünkön építi meg"

Ferencváros polgármestere a Fudan Egyetemet közpénzből létrehozott magánvállalkozásnak nevezte. Mint mondta, ők a Diákváros felépítésére szerződtek, mert az a magyar egyetemeken tanuló, vidékről felvett és rászoruló hallgatóknak épülne.

Ő is arra kérte a résztvevőket, hogy vegyen részt a Fudan Egyetemről indított konzultáción, mert, mint fogalmazott "Kína még a saját trójai falovát is a mi pénzünkön építi meg".

Jámbor András, a tüntetés főszervezője, ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt közölte, megakadályozzák, hogy eltöröljék a Diákváros projektet. Azzal érvelt, hogy elitegyetemet akarnak Magyarországra hozni, amelyen magyar diák valószínűleg nem fog tanulni, és amely "elszipkázza" a legjobb tanárokat a magyar egyetemekről.

A tüntetésen, amelyről a közmédia is beszámolt, feltűnt több ellenzéki politikus, illetve országgyűlési képviselő, mások mellett Szabó Tímea és Burány Sándor (Párbeszéd), Fekete-Győr András (Momentum Mozgalom) és Szél Bernadett (független) valamint köztük Komjáthi Imre (MSZP) is.

Dömötör Csaba: az oltás ünnepe volt

Az államtitkár a Facebook-oldalán arról posztolt, hogy bár "a kormány ellen indulatosan felszólalók aligha értenek velem egyet, de a mai tüntetés az oltás ünnepe volt".

Szerinte ez is annak a bizonyítéka, hogy az ország leküzdötte a járványt, "szabad a tánc, szabad a gyülekezés, szabad a tünti...". Szerinte ha a tüntetésen felszólalók javaslatai alapján szervezte volna meg a kormány az oltást, akkor ezt a tüntetést legfeljebb csak online lehetett volna megtartani.

Közös levelet terveznek

A Szabad Európa több cikkben is beszámolt a kínai egyetem Budapestre tervezett kampuszáról, amelyről május 17-én egyeztetett a főpolgármesterrel és az egyetem helyszínéül kiszemelt kerület, Ferencváros polgármesterével Palkovics László. Karácsony Gergely beszámolója szerint egyeztetés helyett a megbeszélésen bemutatott prezentációra kellett volna rábólintaniuk, amit nem tettek meg.

Összefogásra hívja az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket Karácsony Gergely

A politikus arról posztolt közösségi oldalán a tüntetés másnapján, hogy felkéri az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket, írják meg közösen, hivatalos levélben Kína vezetőinek, 2022-ben a kormányváltás után, bármelyikük is vezeti az új kormányt, „nem épül meg a kínai kommunista egyetem Budapesten, megépül viszont a Diákváros, és nem kérünk, nem akarunk több mint 500 milliárd adósságot Kínától”.

Karácsony Gergely azt írja, az ügyben június 7-én egyeztetést kezd Dobrev Klárával, Jakab Péterrel, Fekete-Győr Andrással, Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel a közös kiállásról.

Noha Palkovics László szerint még semmiről sincs végleges terv, a Direkt36 által megszerzett kormányzati dokumentumokból az derül ki, hogy a kormány által 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával készülne. Az építkezéshez hatalmas kínai hitelt venne fel a magyar állam, „a konstrukció a Budapest–Belgrád vasúti beruházás mintáját veszi alapul”. Az épületeket egy kínai cég építheti, az egyetem végül pedig egy alapítványhoz kerül majd.

Többek szerint nemzetbiztonsági szempontból is problémás lehet a Fudan, amelynek azt a IX. kerületi területet szemelte ki a kormány, ahová a főváros eredetileg Diákvárost épített volna, enyhítendő a hazai egyetemisták lakhatási gondjait.

XS
SM
MD
LG