Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A választások előtt egy hónappal mentőövet dobott a kis benzinkutaknak a kormány


Töltőpisztolyt tart a kezében egy benzinkutas Budapesten 2012. január 11-én
Töltőpisztolyt tart a kezében egy benzinkutas Budapesten 2012. január 11-én

Felháborodtak, szervezkedni kezdtek és elkezdték megvizsgálni az állam elleni per lehetőségét a hazai kisvállalkozók és családi cégek kezében lévő benzinkutak, miután a kormány arra kényszerítette őket, hogy veszteséggel adják az üzemanyagot. Emiatt a kabinet jelentős kedvezményekről döntött.

Teljes hátraarcot csinált a kormány a benzinárstop intézményében. Úgy tűnik, nem volt túl átgondolt a november 15-től hatályos hatósági ármaximum bevezetése az alapbenzin és -gázolaj esetében, hiszen a kormány már harmadik alkalommal módosít a szabályozáson. A kormányzati intézkedés negatív hatásai éppen az általa preferált kisvállalkozásokat és családi cégeket érintette leginkább.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára ma Facebookon jelentette be, hogy az üzemanyagárstoppal érintett üzemanyagok értékesítése után literenként húsz forint támogatást nyújtanak márciustól három hónapra a kis benzinkutaknak.

Emellett a kabinet biztosítja a jogi lehetőséget, hogy a kis benzinkutaknak csak a személygépjárműveket, a motorkerékpárokat és a mezőgazdasági gépeket kelljen kötelezően kiszolgálniuk, a 3,5 tonnát meghaladó kamionokat és buszokat nem.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a benzinkutasok amiatt aggódtak, hogy a mezőgazdasági munkák elindulásával rengeteg gazda jelenik meg a kutakon. Ez ezért probléma, mert a kutak eddig csak veszteséggel tudtak üzemanyagot biztosítani, a mezőgazdasági gépekbe pedig nagyobb mennyiség kell.

György László azt is bejelentette, hogy az állami, illetve önkormányzati ingatlanban működő üzemanyagtöltő állomásokat mentesítik a bérleti díj fizetésének kötelezettség alól márciusra, áprilisra és májusra.

Megerősítette azt is, hogy a korábban bejelentett, de még jogerőre nem emelkedett hat intézkedés is életbe fog lépni. Hitelmoratóriumot vezetnek be a benzinkutak esetében, januártól visszamenőleg elengedik a szociális hozzájárulási adót töltőállomásonként négy fő foglalkoztatottig.

Továbbá elengedik a külföldről beszerzett energiára kivetett adót és a készletezési díjat, illetve fejlesztési támogatásban részesítik a vidéki kis benzinkutakat, és nullaszázalékos, áthidaló hitelt vezetnek be.

A kormány legutóbb hétfőn enyhített a benzinkutak terhein. Valószínűleg a tömeges bezárásoktól mentette meg a kormány a kis benzinkutakat azzal, hogy az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is befagyasztotta.

E szerint a beszerzési ár nem lehet magasabb 480 forintnál. Ez fillérre ugyanannyi, mint amennyiért a kutak adhatják az alapbenzint és -gázolajat. Ahogy beszámoltunk róla, a kormányzati intézkedés előszele az volt, hogy több benzinkutas arról számolt be a Szabad Európának, hogy furcsamód a Mol nem emelt múlt héten a nagykereskedelmi áron.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG