Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz dezinformációra figyelmeztet a választásokra készülő EU


„Az orosz állam beszállt az eszmék háborújába” – mondta az Európai Bizottság alelnöke
„Az orosz állam beszállt az eszmék háborújába” – mondta az Európai Bizottság alelnöke

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke kedden arra kérte az Alphabet Google-t, a Microsoftot, a Meta Platformsot és a TikTokot, hogy tegyen többet Oroszország „több millió eurós tömegmanipulációs fegyvere” ellen az európai választások előtt.

Az elmúlt hónapokban felerősödtek az aggodalmak a szeptember 30-i szlovákiai és a jövő havi lengyelországi parlamenti választásokkal, valamint a jövő évi európai parlamenti választásokkal összefüggő félretájékoztatás miatt.

A cégek és más online platformok adatokat nyújtottak be az elmúlt hat hónapban végzett tevékenységükről az álhírek elleni küzdelem érdekében az EU dezinformációra vonatkozó gyakorlati kódexének részeként.

„Az orosz állam beszállt az eszmék háborújába, hogy féligazságokkal és hazugságokkal szennyezze információs terünket, azt a hamis látszatot keltve, hogy a demokrácia nem jobb az autokráciánál” – mondta Jourová egy sajtótájékoztatón.

„Ma ez több millió eurós fegyvert jelent a tömegkommunikációban.”

„A nagyon nagy platformoknak kezelniük kell ezt a kockázatot. Különösen azért, mert számítanunk kell arra, hogy a Kreml és mások aktívak lesznek a választások előtt” – tette hozzá.

A legutóbbi, 2019-es európai parlamenti választások után az orosz Biztonsági Tanács abszurdnak minősítette azokat a vádakat, amelyek szerint Moszkva dezinformációkat terjesztett a választók megzavarására.

Ehhez kapcsolódóan: Hatalmas orosz dezinformációs kampányt lepleztek le Franciaországban

Tavaly februárban Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport néhai vezetője elismerte, hogy Internetkutató Ügynökséget alapított. Ez Washington szerint egy dezinformációs farm, és beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

Jourová figyelmeztette az X-et – amely májusban kilépett ugyan az EU önkéntes kódexéből, de digitális szolgáltatásokról szóló törvénye (DSA) értelmében „nagyon nagy online platformnak” számít –, hogy szigorítson tartalmi szabályain.

„Mr. Elon Musk tudja: azzal, hogy kilépett a gyakorlati kódexből, még nem vonja ki magát a dolgok alól, mert most már teljes mértékben betartatjuk a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt. A Twitternek szóló üzenetem tehát az, hogy be kell tartania a szigorú törvényt. Figyelni fogjuk, hogy mit csinálsz” – mondta.

Oroszország a maga részéről korlátozta a nyugati közösségimédia-platformokat, miután Ukrajna tavalyi megtámadása után szigorította a cenzúrát, és 2022 márciusában bűnösnek mondta ki a Facebook tulajdonosát, a Metát „szélsőséges tevékenység végzésében”.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG