Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A vártnál nagyobb nyugdíjemelést jelentett be Orbán Viktor


Egy postás nyugdíjat számol Nagykanizsán 2012. február 29-én
Egy postás nyugdíjat számol Nagykanizsán 2012. február 29-én

Magasabb lehet jövőre az infláció a jegybank előrejelzése szerint, a miniszterelnök ezzel indokolta, hogy a tervezett három százalékos helyett, végül öt százalékos lesz a nyugdíjemelés.

A miniszterelnök az Országgyűlésben, az azonnali kérdések órájában, az LMP-s Schmuck Erzsébetnek válaszolva jelentette be, hogy miután 2022-ben az infláció 5 százalékos lehet, a nyugdíjemelés nem 3, hanem 5 százalék lesz.

Orbán Viktor bejelentése annyiban nem meglepetés, hogy a múlt héten Matolcsy György jegybankelnök is a vártnál magasabb, 4,7-5,1 százalék közötti inflációról beszélt a Parlamentben. Az ebből adódó nyugdíjkorrekció lehetőségét pedig már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is felvetette november 18-án, a Kormányinfón.

A Portfolio gazdasági hírportál emlékeztet arra, hogy a magasabb infláció miatti nyugdíjkorrekcióra idén kétszer is volt példa, így végül 2021-ben a nyugdíjasok összességében éves szinten 4,8 százalékos emelésben részesültek.

Elviszi a minimálbéremelés harmadát

A Szabad Európa gazdasági szakújságírója cikksorozatban foglalkozik az inflációval, saját szempontok szerint összeállított tartalmú, tehát a KSH-tól eltérő bevásárlókosár alapján vizsgálja, mennyit veszít a pénzünk a vásárlóerejéből.

Legutóbb például arról írt, hogy a gyenge forint, a választások előtti kormányzati költekezés és a jegybank határozatlansága egyaránt felelős a hazai infláció száguldásáért. A pénzromlás mértéke immár akkora, hogy a januártól érvényes minimálbéremelés harmadát elviszi.

A nyugdíjak kapcsán Virovácz Péter, az ING vezető elemzője korábban arról beszélt a Szabad Európának, hogy mindig utólag tudjuk meg, mennyit veszített a fizetésünk a vásárlóerejéből, hiszen akiknek inflációkövető béremelése van, az előző év fogyasztói árnövekedésével igazítják ki a bérét. Nem tudni, hogy idén vagy jövőre mi lesz a helyzet. Tipikusan ilyen a nyugdíjak helyzete is, azt minden évben a kormányzat által várt inflációnak megfelelő mértékben növelik.

Ezért szokta a kormány novemberben kiigazítani a nyugdíjakat, ha kiderül, hogy nagyobb lett az infláció, mint azt korábban várták. A szakértő szerint ezt azért nehéz pontosan meghatározni, mert az infláció vagy egy múltbeli adatra vonatkozik, vagy egy jövőbeni bizonytalan előrejelzésen alapul.

Vagyis a nyugdíjas az év első tíz hónapján ugyanúgy megérzi a fogyasztói árak emelkedését, kevesebbet tud vásárolni a pénzééért, és noha novemberben visszamenőleg megkapja a korrekciót, visszamenőleg élelmiszert vásárolni nem tud magának.

XS
SM
MD
LG